Informaţii utile pentru absolvenţi

De Dan Birta
Absolvenţii sunt aşteptaţi la AJOFM Bihor
Absolvenţii sunt aşteptaţi la AJOFM Bihor
Absolvenţii care se înscriu în baza de date a AJOFM Bihor beneficiază de indemnizaţii de şomaj şi prime la încadrarea în muncă.


Absolvenţii instituţiilor de învăţământ, promoţia 2015, în vârstă de minim 16 ani, sunt asimilaţi şomerilor, dacă într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă, potrivit pregătirii profesionale. Potrivit informaţiilor primite de la AJOFM Bihor, cei care se înscriu în baza de date a agenţiei în 60 de zile de la absolvire, beneficiază de o indemnizaţie de şomaj în valoare de 250 de lei pe o perioadă de şase luni. Dacă absolventul se angajează în perioada în care primeşte indemnizaţie de şomaj, va primi în continuare, pe lângă salariu, 30% lunar, din valoarea indemnizaţiei de şomaj. În această perioadă, cei care primesc indemnizaţie de şomaj sunt obligaţi să participe la programe integrate de ocupare.

În perioada în care se află în evidenţele agenţiei, şomerii beneficiază de servicii gratuite privind informarea şi consilierea profesională, medierea şi formarea profesională. Programele de formare profesională organizate de AJOFM Bihor sunt gratuite, cursanţii beneficiind de decontarea transportului de la domiciliu la locul de desfăşurare al cursului.

Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj solicitanţii dreptului care urmează o formă de învăţământ.

De asemenea, nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie, dacă la data solicitării dreptului au promovat concursul naţional de rezidenţiat, în condiţiile legii.

Prime

Absolvenţii care se încadrează în muncă beneficiază de o serie de prime. Astfel, dacă se angajează cu contract de muncă pe o perioadă mai mare de 12 luni, absolvenţii beneficiază de o primă de încadrare de 500 de lei. Absolvenţii care se angajează cu contract de muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu beneficiază de o primă de încadrare de 1.000 de lei.

Dacă absolventul se angajează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, beneficiază de o primă de instalare de 3.500 de lei. Aceste informaţii şi altele sunt cuprinse în revista Piaţa Muncii editată de AJOFM Bihor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !