Instruiţi pentru Canada din bani publici

Instruiţi pentru Canada din bani publici
Hunedoara – Camera de Conturi a sesizat instanţa privitor la unele “fapte nelegale” legate de cheltuirea banului public la Primăria Hunedoara.

Primarul municipiului Hunedoara, Nicolae Schiau, directorul economic al Primăriei, Liana Mirea, şi fostul edil al oraşului, Remus Mariş, trebuie sa plătească “in solidar” mai mult de 60 de milioane de lei vechi la bugetul local ca urmare a unei decizii a Tribunalului din Deva. Instanta a fost sesizată, de “faptele nelegale” ale celor trei, de catre inspectorii Camerei de Conturi, care au efectuat un control in scopul verificarii modului de administrare si cheltuire a banului public in 2004.
Astfel, echipa de control a descoperit faptul ca fostul si actualul primar, respectiv directorul economic, au avizat efectuarea unor plati ilegale in contul Facultatii de Inginerie din Hundoara. Aceste sume au fost facute in scopul achitarii costurilor pentru cursurile post-universitare urmate de trei angajati ai Primariei: Liviu Nicolae Abrudean, Alin Socander si Monica Udrea.
Potrivit reprezentantilor Camerei de Conturi, plăţile respective au fost efectuate in condiţiile in care intre municipalitate si facultate nu a existat un contract sau o conventie incheiata in mod legal.
Anul trecut, Tribunalul a admis actul de sesizare si l-a obligat pe fostul primar Remus Maris si pe directorul economic Liana Mirea sa plateasca la bugetul local suma de 48,7 milioane de lei vechi. De asemenea, actualul primar Nicolae Schiau, in solidar cu acelasi director economic, a fost obligat sa achite suma de 12,4 milioane lei vechi.
Instanta a respins solicitarile celor trei de a recupera sumele mentionate de la beneficiarii directi, respectiv de la angajatii Primarei. De altfel, ce trei au motivat angajarea acestor cheltuieli din bugetul local in scopul pregatirii corespunzatoare a personalului din cadrul compartimentului “Informatica”.
Problema in cazul angajatilor este ca doi dintre acestia – Liviu Nicolae Abrudean si Alin Socander – au emigrat in Canada. Si prin acest gest s-a demonstrat faptul ca banii publici nu au fost cheltuiti intr-un scop care sa serveasca interesele cetatenilor din municipiul Hunedoara.
Maris, Schiau si Mirea nu au renuntat, insa, la a-si sustine nevinovatia. Au apelat la instanta superioara – Curtea de Apel Alba Iulia – unde au solicitat ca cei trei angajati sa fie chemati in garantie si sa fie obligati sa returneze sumele de care au beneficiat in mod direct.
Aceasta instanta a stabilit ca termen de judecata data de 18 iunie 2007. Pana atunci ar trebui sa fie finalizata procedura de citare cu cei doi fosti angajati ai Primariei, emigrati in Canada.
Procedura este, insa, destul de complicata, avand in vedere ca toate documentele trebuie traduse pe cheltuiala celor trei gasiti vinovati de Tribunalul Hunedoara.

SURSA > Romania libera0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !