Învățați să se ferească de infractori

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
Atenți la explicațiile polițiștilor
Atenți la explicațiile polițiștilor
Acțiuni pentru prevenirea delicvenței juvenile și de victimizare a minorilor

Peste 1.500 de elevi au fost implicaţi de poliţiştii bihoreni în campanii menite să prevină victimizarea acestora şi implicarea lor în fapte de natură penală.

În perioada octombrie – decembrie 2015, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii alături de polițiștii de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bihor au derulat o serie de activităţi preventive în instituţii şcolare din județ, pentru a preveni delincvența juvenilă și victimizarea minorilor.

Conform reprezentanților Poliției Bihor atât prevenirea delincvenţei juvenile, cât şi victimizarea minorilor, sunt segmente ale prevenirii criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, mai cu seamă datorită caracteristicilor vârstei, teribilismului şi dorinţei de a gusta noul la orice pas, ei putând devni ușor victime ale infractorilor.

În acest context, poliţiştii bihoreni au derulat mai multe activităţi în cadrul campaniei preventive. Toate acestea au fost derulate în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea şi cu BCCO Oradea.

Școlarii au aflat cum să se ferească de infractori

Poliţiştii bihoreni şi partenerii de programe au organizat întâlniri cu grupuri de elevi din ciclul primar, gimnazial, liceal, cu preșcolari și părinți, pe teme de interes precum siguranţa pe Internet, având în vedere pericolele şi riscurile din mediul virtual.

Elevii și violența în școli

Violenţa şcolară a fost o altă temă abordată de poliţiştii la întâlnirile cu elevii, fiind prezentate consecinţele acestui fenomen, dar şi modalităţile în care elevii se pot implica în activităţi de informare și prevenire pentru siguranţa lor atât în mediul şcolar, cât și extraşcolar.

Au fost făcute recomandări preventive cu privire la siguranţa bunurilor personale. S-au prezentat câteva cazuri în care elevii ar putea deveni victime ale infractorilor, precum și factorii favorizanţi care duc la victimizare.

Nu au lipsit nici măsurile de prevenire pe mai multe categorii de furturi: din buzunare, din clasă, din locuinţe, din autoturisme, furturile de telefoane mobile și altele.

Educația rutieră a fost o altă temă intens dezbătută de polițiștii cu copiii, aceștia fiind angrenaţi într-un joc prin care și-au demonstrat cunoştinţele în materie de educaţie rutieră.

Pe parcursul desfăşurării activităţilor au fost proiectate filme cu mesaje educativ – preventive, pentru a conştientiza copiii şi a contribui la dezvoltarea unui comportament preventiv.

De asemenea, poliţiştii bihoreni au distribuit pliante, broşuri şi alte materiale cu mesaj preventiv şi au organizat concursuri de desene, în scopul formării unui comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie.

Infracțiunile în mediul on-line

Polițiștii bihoreni alături de colegii lor de la BCCO Oradea şi cei ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea au desfășurat o serie de activități în cadrul campaniei „Prevenirea infracţiunilor în mediul on-line”, derulată în parteniat cu Colegiul Naţional „Emanoil Gojdu”, în care au fost implicaţi peste 300 de elevi.

Au fost abordate teme referitoare la modalităţi de utilizare în siguranţă a Internetului şi de accesare a reţelelor de socializare, infracţiunile informatice şi cele realizate prin mijloacele de plată electronice, au fost prezentate modalităţi de protejare a parolelor şi elementelor de securitate.

 Școlarii au aflat cum să se ferească de infractori

Dorind ca aceste activități să aibă un caracter interactiv, poliţiştii au îmbinat informațiile teoretice cu materiale de suport tematice, cazuistică și exemple concrete din activitatea zilnică a poliţiştilor.

De asemenea, în cursul lunii noiembrie, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în parteneriat cu Software Alliance, au desfășurat o activitate în scopul prevenirii și combaterii pirateriei software.

În cadrul activităţii au fost implicaţi peste 100 de elevi care au fost informaţi cu privire la consecințele utilizării de software nelicențiat. Și elevii Şcolii Gimnaziale Internaţionale „Agora” din Oradea au participat la o lecţie preventivă cu tema „Siguranţa în mediul online”, desfăşurată de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Referitor la navigarea pe Internet, cele mai frecvente întrebări pe care elevii le-au adresat polițiștilor au fost „Cum e bine să mă comport cu ceilalți on-line?, „Ce fac atunci când sunt hărțuit pe Internet?”, „Ce fac dacă întâlnesc ceva supărător pe Internet?”, „Cum trebuie să-mi păstrez setările în siguranță pe reţelele de socializare?”, „Cum mă asigur că nu-mi sparge nimeni parola?”sau „Cum reacționez în cazul în care primesc o invitație”.

Copiii i-au chestionat pe polițiști

 

Au fost subliniate pericolele care îi pot pândi pe copii în spatele unor profiluri virtuale aparent prietenoase şi au fost prezentate modalităţi de protejare a parolelor şi elementelor de securitate.

Unde-i lege, nu-i tocmeală!

Campania preventivă „Unde-i lege, nu-i tocmeală!”, derulată de polițiștii bihoreni în cadrul a 11 unităţi şcolare bihorene, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar şi Episcopia Ortodoxă „Roman Ciorogariu”, a abordat consecințele juridice în cazul săvârșirii unor infracțiuni și răspunderea penală a minorilor.

Astfel, elevi de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, toate din Oradea și de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca și Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Marghita au discutat cu poliţiştii despre prevederile din Codul Penal cu privire la fapte de natură infracţională, pentru ca aceştia să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile.

 

Graniţa dintre lege şi fărădelege

Cel mai important mesaj desprins din aceste discuţii a fost cel referitor la fragilitatea graniţei dintre lege şi fărădelege, cât de uşor poate fi trecută aceasta într-un anumit context.

De asemenea polițiștii au subliniat rolul familiei în viaţa unui adolescent, a sfaturilor părinţilor care, din păcate, uneori sunt conştientizate prea târziu.

În cadrul campaniei preventive „Siguranţă de nota 10”, adresată elevilor de gimnaziu, derulată de poliţiştii bihoreni la Liceul Teologic Greco- Catolic „Iuliu Maniu”, la Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici”, Şcoala Gimnazială „Octavian Goga”, Şcoala Gimnazială „Dacia”, Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna” şi la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea au fost expuse diferite situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsurile de prevenire pe care orice persoană le poate lua, pentru a evita unele situaţii de victimizare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !