Invitatie la aniversari eminesciene la Muzeul Iosif Vulcan Oradea

De Cristian Horgoș
1Comentariu
Ineditul monument din oraşul Oneşti
Ineditul monument din oraşul Oneşti
La Muzeul Iosif Vulcan se pot organiza momente literare şi lecţii deschise în memoria lui Mihai Eminescu.

Pe 15 ianuarie se vor împlini 163 de ani de la naşterea, la Botoşani, a poetului. Complexul Muzeul Ţării Crişurilor şi Muzeul Memorial Iosif Vulcan din Oradea anunţă că vor aniversa, după tradiţie, naşterea „celui care este poetul nostru Mihai Eminescu”. Pentru a medita o clipă la destinul său literar, care se leagă şi de numele lui Iosif Vulcan, muzeul memorial orădean îi aşteaptă pe elevi, pe profesori, pe iubitorii de literatură, pe toţi cei interesaţi la un moment de aducere aminte, care se va desfăşura pe parcursul întregii săptămâni, nu doar în ziua de 15 ianuarie.

Pe lângă vizitarea Muzeului „Iosif Vulcan” se vor putea ţine lecţii deschise, interactive, recitaluri poetice, se va putea dialoga pe teme literare cu muzeografii aşezământului cultural. Toate grupurile vor beneficia de ghidaj. Intrarea este de 1 leu pe persoană. Momentele literare şi lecţiile deschise se programează telefonic la numărul 0259 – 463-755 sau la sediul muzeului, str. „Iosif Vulcan” nr. 16.

Debut în „Familia”

Reamintim că în primăvara anului 1866, junele poet debutează în revista „Familia”, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia «De-aş avea», urmată în acelaşi an de publicarea a încă cinci poezii în revista „Familia”. În aceeaşi perioadă, la propunerea lui Iosif Vulcan, poetul îşi schimbă numele în Mihai Eminescu, adoptat mai târziu şi de familie.

Din păcate, în ianuarie 2005, în presa orădeană a răzbătut ştirea că a fost sustrasă pagina cu poezia de debut «De-aş avea» din numărul 6, din 25 februarie/9 martie 1866, al exemplarului revistei „Familia” aflat în inventarul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”. Nici conducerea de atunci a Bibliotecii Judeţene şi nici organele de poliţie nu au reuşit să recupereze fila tăiată cu lama din colecţia originală a revistei.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor