Istorie si actualitate

În ultimii cinci – şase ani, JB a informat constant despre lupta unor medici în dezvoltarea unui sistem de urgenţă şi a unui compartiment specializat pe urgenţe şi tratamente pentru AVC.

Primii paşi au fost făcuţi la insistenţa urgentiştilor de la Spitalul Judeţean şi neurologilor. La început, bolnavii cu AVC erau internaţi la Spitalul de Neuropsihiatrie, dar aici, neurologii nu aveau la îndemână nici aparatură, nici personal suficient, nici alte compartimente care să le sară în ajutor pentru cazurile extreme. De multe ori, bolnavii erau plimbaţi de la un spital la altul, pentru investigaţii, pentru că deveneau urgenţe. Spre disperarea doctorilor de la UPU, pacienţii din Bihor aveau şanse mici de a fi salvaţi.

Protocol

Într-un târziu, dr. Hadrian Borcea de la UPU – SMURD Bihor a reuşit să convingă oficialii să se semneze un protocol între cele două spitale – de Neurologie şi Judeţean, pentru ca birocraţia să fie lăsată mai pe urmă, iar bolnavul să poată fi ajutat mai repede de specialişti.

Ulterior, Neurologia pentru bolnavii cu afecţiune acută şi extremă s-a mutat de tot la Judeţean, iar o altă parte a Neurologiei, pentru bolnavii cu afecţiuni non-urgenţe s-a mutat la Spitalul Municipal. Primii paşi au fost făcuţi, dar acum, doctorii şi Primăria luptă pentru înfiinţarea unei unităţi speciale unde să se poată efectua o manevră medicală salvatoare (reperfuzare cerebrală), care nu se face la ora actuală decât în două spitale din ţară. Din lipsa unei astfel de unităţi, mulţi pacienţi nici nu supravieţuiesc.

O.Ş.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !