Ludoterapie:„Jocul de-a doctorul nu-i o joacă”,

Ludoterapie:„Jocul de-a doctorul nu-i o joacă”,
Experiența bolii și a spitalizării repetate și prelungite poate avea efecte traumatizante asupra copilului.

Pornind de la premisa că toţi copiii, indiferent de mediul de provenienţă sau de experienţă, au nevoi fundamentale – cum este nevoia pentru bunăstare fizică, nevoia de a iubi şi de a fi iubit, nevoia de a cunoaşte şi nevoia de a se simţi competent, intervenția psihologică poate sprijini copilul chiar și în cele mai critice evenimente. Deseori frații și surorile copiilor bolnavi experimentează la rândul lor o serie de schimbări și emoții negative intense, specialiștii descriind condiția acestora ca „trăirea în umbră”. Copiii adulților bolnavi de cancer trec printr-o criză și printr-o serie de experiențe cu potențial traumatizant, iar în absența unor intervenții specializate, aceștia pot dezvolta o serie de tulburări emoționale și de comportament, ajungându-se în unele cazuri la manifestări de inadaptare și tulburare de stres posttraumatic chiar și în viața adultă. Specialiștii în domeniul îngrijirii psihosociale propun o serie de intervenții care pot facilita copingul adecvat, una dintre cele mai eficiente modalități fiind jocul, atât cel obișnuit și mai ales cel terapeutic.

Proiectul de Ludoterapie „Jocul de-a doctorul nu-i o joacă”, propus de Hospice Emanuel, se derulează în perioada decembrie 2013 – august 2014, beneficiind de o finanţare din partea MOL România, în valoare de 20.000 lei. Programul de ludoterapie vizează minimalizarea distresului emoțional și a anxietății pacienților pediatrici diagnosticați cu o boală limitantă de viață în stadiu avansat și a copiilor cu un frate sau părinte ce suferă de o boală amenințătoare de viață, prin intermediul unor activități terapeutice prin joc. Participanții vor beneficia de sesiuni individuale de joc terapeutic, structurat de către terapeut în scopul comunicării cu copilul și facilitării măiestriei asupra experiențelor dificile de viață. Prin activitățile planificate de joc medical, copiii pot participa activ într-un proces de învățare, pot înțelege mai bine ceea ce li s-a întâmplat sau pot anticipa corect procedurile medicale iminente. Copiii pot astfel să observe și să mânuiască echipamentul medical, familiarizându-se și desensibilizându-se față de el, și au oportunitatea de a repeta comportamentele adaptative învățate și de a-și exprima emoțiile în legătură cu experiența medicală proprie sau a altora.

Obiectivele activităților variază, incluzând: comunicarea diagnosticului și a prognosticului, educația cu privire la tratament și creșterea complianței, facilitarea relațiilor pozitive cu cadrele medicale, autoexprimarea emoțională, modelarea unui coping adaptativ, intervenții asupra imaginii de sine corporale, a stimei de sine sociale scăzute și depresiei, intervenții asupra furiei, anxietății și fobiilor relaționate cu boala și spitalul, dezvăluirea adopției (în cazul solicitării părintelui înaintea decesului), pregătirea psihologică pentru sfârșitul vieții, dezvoltarea abilităților de rezolvare de probleme, de comunicare și socializare, facilitarea reintegrării școlare și sociale pentru supraviețuitori.

MOL România și Fundația pentru Comunitate sprijină în acest an 18 organizații non-profit, acordându-le o finanțare totală în valoare de 300.000 de lei în cadrul celei de-a cincea ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor. Prin diversele proiecte de terapie emoţională sau terapie prin artă, compania MOL a contribuit la sprijinul a peste 6.500 de copii care suferă de boli cronice, sunt afectaţi de dizabilităţi, sau se află în curs de recuperare după afecţiuni grave. Fundația Hospice Emanuel mulțumește pe această cale companiei MOL România și Fundației pentru Comunitate pentru colaborare și susținerea financiară a acestui proiect.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !