Mai mulți supraimpozitați pentru fațade

De Cristina Ghilea
13Comentarii
Regulamentul va duce la creșterea numărului de penalizați din cauza fațadelor
Regulamentul va duce la creșterea numărului de penalizați din cauza fațadelor
În prezent, cam 270 de proprietari de imobile sunt în lista cu cupraimpozitare de 500% pentru fațadele degradate.

Primăria a lansat în dezbatere publică regulamentul pe baza căruia se stabilesc imobilele care vor fi supraimpozitate cu 500%, din cauza fațadelor distruse. Modificările introduse vor duce la creșterea numărului de penalizați. Deși acestea erau țintele declarate ale campaniei de supraimpozitare, siturile industriale degradate nu au putut fi impozitate în cei doi ani de când la Oradea s-a instrodus această formă de penalizare.

„Făcând o analiză a clădirilor care au fost supraimpozitate până în momentul de față am constatat că pentru clădirile industriale din păcate actualul regulament nu are niște criterii fără echivoc, ceea ce a făcut ca cea mai mare parte dintre ele să nu fie supraimpozitate. Asta, deși siturile industriale cum ar fi Avântul, fabrica de ulei Interoil sau alte situri din zona industrială veche de pe Șoseaua Borșului arată foarte prost. Ca atare, pentru a pune o presiune suplimentară pe cei care le dețin în proprietate și care de 15-20 de ani nu fac nimic acolo și lasă zone întinse de zeci de hectare în Municipiul Oradea abandonate, am hotărât să propunem această clarificare prin care să le putem include în supraimpozitare”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

Mai mulți, deci

A doua modificare propusă dezbaterii publice se referă la simplificarea indicatorilor care se aplică în cazul supraimpozitării pentru clădirile rezidențiale. Starea tehnică – corespunzătoare sau necorespunzătoare – va fi stabilită în urma întocmirii notei tehnice de constatare. Ca și până acum, proprietarii imobilelor care se califică pentru impozitul-pedeapsă se vor afla în una dintre cele două situații. Pot apela la schema de sprijin operațională – accesarea de credite de la Primărie pentru reabilitarea fațadei plus întocmirea gratuită a proiectului tehnic primind apoi scutiri de impozit pe cinci ani de zile. Sau pot plăti impozitul majorat cu 500%.

„Aceste măsuri combinate, pe de o parte de susținere și pe de altă parte coercitive, au dus la o creștere importantă în ceea ce privește numărul de autorizații de construcție și de reabilitare în ultimii trei ani de zile. În prezent avem aproximativ 270 de clădiri, cea mai mare parte deținute de persoane fizice și cam o treime de persoane juridice, care sunt în sistemul de supraimpozitări astăzi în Oradea, acesta fiind un număr relativ mic de clădiri”, a precizat primarul.

Bolojan s-a ferit să facă o estimare referitoare la numărul de clădiri care vor intra, în plus, pe listele cu +500%.

Finalizarea parcării subterane de pe strada Independenței se amână cu minimum încă un an. Costul final va fi mai mare cu 50%!„E un lucru care nu a ieșit bine, din păcate. Am lungit această lucrare în zona centrală, din cauza deficiențelor de proiectare. Asta înseamnă un deranj pentru cei care, locui...
Finalizarea parcării subterane de pe strada Independenței se amână cu minimum încă un an. Costul final va fi mai mare cu 50%!„E un lucru care nu a ieșit bine, din păcate. Am lungit această lucrare în zona centrală, din cauza deficiențelor de proiectare. Asta înseamnă un deranj pentru cei care, locui...13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor