Maica Mina a ajuns la judecată

De Cristian Horgoș
1Comentariu
Mănăstirea Sfintei Cruci, printre lăcaşurile sponsorizate
Mănăstirea Sfintei Cruci, printre lăcaşurile sponsorizate
După mai bine de un an de Cameră Preliminară, Tribunalul Mureş a bifat trimiterea în judecată a dosarului Ropharma.


Dosarul „Ropharma”, mediatizat de DIICOT Mureş şi Poliţia Română pe 4 aprilie 2013, a ajuns în faza trimiterii în judecată.

Rechizitoriul a fost înregistrat de procurorii DIICOT Mureş, pe 7 decembrie 2013, la instanţa competentă. Iar pe 12 februarie 2015, Tribunalul Mureş a constatat legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriu, avizând astfel începerea judecăţii faţă de inculpaţii Vartic Michael, Niţulescu Ciprian Şerban, Bădilă Maria (stareţa Mănăstirii „Sfintei Cruci” din Oradea), Scorţanu Ionuţ, Bojan Mărioara Luminiţa şi Cioloca Luminiţa, parte responsabilă cilvil fiind SC Ropharma SA.

Maica Mina e bănuită de procurorii DIICOT că a sprijinit o grupare organizată axată pe spălare de bani prin intermediul sponsorizării unor lăcaşe de cult.

Sponsorizări de 914.000 lei

Pe 4 aprilie 2013, poliţiştii BCCO şi procurorii DIICOT Târgu Mureş au efectuat 23 de percheziţii pe raza localităţilor Târgu-Mureş, Reghin, Iernut, Braşov, Cluj Napoca, Oradea, Iaşi, Vaslui şi Bacău.

Potrivit DIICOT, activitatea investigativă a început în iunie 2012, când poliţişti BCCO Târgu Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea unui prezumtiv grup organizat.

„Începând cu 19 octombrie 2010, în contul bancar al unei instituţii de cult au fost efectuate mai multe viramente bancare, cu titlul «sponsorizare», în sumă totală de 914.000 lei. Banii proveneau din contul bancar al unei societăţi comerciale din Braşov şi erau viraţi mai departe în contul mai multor persoane fizice, identificate ca fiind angajaţi ai societăţii comerciale în cauză. Suma totală virată în conturile angajaţilor fiind de 781.895 lei”, comunicau anchetatorii, pe 4 aprilie 2013.

Potrivit investigatorilor, respectivul cont bancar a fost folosit, doar pentru încasarea sumelor primite din contul societăţii comerciale cu titlul „sponsorizare” şi distribuirea acestor sume către diferite persoane fizice. Astfel, au fost identificaţi 17 angajaţi ai societăţii în cauză care au încasat în conturile bancare personale, cu titlul „achiziţie tablă”, „cherestea”, „cv. tablă”, „cv. răsaduri”, „cv. ceară”, „cv. muguri de pin”, „răşină”, „lemn iconostas” diferite sume de bani, direct din contul bancar al instituţiei de cult.

Procurorii DIICOT au dedus că prin activităţile desfăşurate de membrii grupului prezumtiv infracţional, Statul ar fi fost prejudiciat cu 292.480 lei reprezentând impozit pe profit şi pe dividende aferent unor cheltuieli ireale în contabilitate în sumă de 914.000 lei.

„Din analiza documentelor de la dosar, a rezultat faptul că transferurile succesive de bani, efectuate prin conturile societăţii comerciale, al instituţiei de cult, respectiv ale celor 17 angajaţi ai societăţii, au avut ca scop spălarea sumelor de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, respectiv a sumei de 914.000 lei (viramente iniţiate din patrimoniul societăţii comerciale). În final, suma de 781.895 lei a fost ridicată în numerar de cei 17 angajaţi din conturile personale deţinute şi s-a întors în posesia iniţiatorilor procesului de spălare a banilor, în urma activităţii infracţionale desfăşurate de membrii grupului”, au mai precizat anchetatorii.

Reacţia patronului Roharma

Preşedinte şi administrator al Ropharma SA Braşov, omul de afaceri Mihai Miron a declarat în ziua percheziţiilor că „a aflat cu stupoare” despre acestea.

„Lucrez de 23 de ani în business şi nu am avut niciodată probleme de acest gen, ţinând cont că generez profit la stat şi plătesc lunar circa 2 milioane de lei la stat. Nu am întârziat niciodată cu plăţile şi am încercat mereu să fiu corect. Faptul că am considerat să fac sponsorizări şi chiar am participat personal la renovarea şi construcţia unor lăcaşe de cult din Transilvania şi Moldova, pentru că sunt un bun creştin, mi s-a părut un lucru absolut normal. Chiar astăzi am vorbit cu directorul economic şi am verificat şi au fost plătite toate taxele aferente sponsorizărilor către stat. Deocamdată acuzaţia mi se pare nefondată, dar vom vedea ce se întâmplă până la sfârşitul anchetei”, a declarat Miron pentru presă, pe 4 aprilie 2013.

Mihai Miron a mai spus că acuza de spălare de bani prin sponsorizări de genul celor suspectate de BCCO şi DIICOT Mureş i se pare „aberantă”, ţinând cont de anvergura afacerii pe care o coordonează.

„Nimeni nu vede investiţiile pe care le facem, că am construit un spital şi am creat sute de locuri de muncă. Dar de multe ori nu vedem pădurea de copaci. Sunt consternat şi afectat de această situaţie”, a completat Miron.

Până în momentul de faţă, Maica Mina s-a abţinut să comenteze situaţia şi nici site-ul Episcopiei de Oradea nu a postat un punct de vedere privind ancheta DIICOT Mureş.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor