Maria Schutz, nasa serelor, 12 ani la zdup

De Cristian Horgoș
1Comentariu
Maria Schutz
Maria Schutz
Maria Schutz, cea care a lăsat serele orădene în paragină, a fost condamnată la 12 ani de închisoare.

Tribunalul Bihor a comunicat miercuri sentinţa în dosarul privind serele din Oradea şi Codlea – Braşov.

Astfel, fosta manageră a serelor, Schutz Maria, a fost condamnată la 12 ani închisoare, inculpaţii Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai la 10 ani iar Dascălu Ion la 2 ani, toate pedepsele în regim de detenţie.

Schutz, Popa şi Ciobanu, în solidar cu Societatea Agricola Worldser Ţuglui şi Asociaţia Agricola AGRO 2001 Ţuglui mai sunt obligaţi de instanţă să achite despăgubiri de 3,1 milioane de dolari către Agenţia Domeniilor Statului (ADS), în contul investiţiilor nerealizate dar asumate la privatizarea serelor din Oradea şi Codlea.

3,4 milioane la CET

Schutz şi SA Worldser Tuglui au de plătit, ca despăgubiri civile, 14,8 milioane de lei la Finanţele Publice Bihor şi 3,45 milioane lei către SC Electrocentrale SA (CET) Oradea.

Schutz, Dascălu şi Agro 2001 Ţuglui mai au de despăgubit Finanţele Publice Braşov cu 19,5 milioane lei şi Direcţia pentru Agricultură Braşov cu 2,3 milioane lei.

Tribunalul Bihor a anulat hotărârea judecătorului delegat de la Registrul Comerţului Bihor de majorare fictivă capitalul social al Orser Oradea, precum şi anularea facturilor fiscale pentru care s-a solicitat şi obţinut alocaţie de la bugetul statului pentru SC Sere Codlea SA Braşov. Totodată, s-au anulat vânzările de active de la serele din Oradea şi Braşov, revenindu-se în cazul SC Orser la situaţia de acţionariat din octombrie 2002.

Judecătorul a menţinut sechestrul instituit în 2007 de DNA asupra tuturor bunurilor inculpaţilor.

Sentinţa nu este definitivă, fiind atacabilă prin apel în termen de 10 zile.

Privatizări înşelătoare

Inculpaţii au fost trimişi în judecată, în decembrie 2007, procurorii DNA Oradea acuzând-o pe Schutz de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi bancrută frauduloasă.

Din probele administrate de procurori a rezultat că „Maria Schutz, cu sprijinul lui Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai, a indus în eroare Agenţia Domeniilor Statului cu ocazia încheierii şi derulării contractelor de privatizare a societăţilor comerciale Orser SA Oradea şi Sere Codelea SA Braşov”. La acea dată Popa era directorul ADS iar Ciobanu conducea Direcţia Urmărire Contracte din cadrul ADS.

„S-a stabilit că inculpata nu avea la dispoziţie mijloacele financiare necesare derulării contractului şi nu a respectat clauzele contractuale referitoare la investiţiile asumate prin contracte. De asemenea, beneficiind de concursul inculpaţilor Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai din cadrul A.D.S, inculpata a raportat unele date şi investiţii fictive. Fiind ajutată de inculpatul Dascălu Ion, inculpata Schutz Maria a determinat conducerea celor două firme scoase la privatizare să înregistreze cheltuieli şi servicii fictive, situaţie de natură să ducă la declararea stării de insolvenţă”, arăta DNA în rechizitoriu. În total, procurorii au calculat că prejudiciul a depăşit 5 milioane de euro, plus penalităţi.

Comunicatul de presă emis de DNA Oradea în 2007, la trimiterea în judecată, poate fi citit şi pe portalul Bihor Online (www.bihon.ro).

Patroana Orser, judecată la Oradea

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor