Mie nu mi se poate intampla!

De Alexandra Lăzureanu
Oricui i se poate întâmpla!
Oricui i se poate întâmpla!
Câţi dintre dumneavoastră îşi zic: „Mie nu mi se poate întâmpla nimic rău”?

În cursul zilei de duminică, echipajul de prim ajutor calificat al secţiei de Pompieri Beiuş a intervenit în comuna Roşia, pentru a acorda îngrijirile necesare unui copil în vârstă de 2 ani intoxicat cu fum în urma izbucnirii unui incendiu, generat cel mai probabil de jar sau scântei căzute din sobă. Flăcările, ce au cuprins patul din dormitorul locuinţei, au fost stinse de proprietari, însă copilul, ce se afla în încăpere în momentul producerii evenimentului, a avut nevoie de îngrijiri medicale. Micuţul a fost preluat ulterior de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean şi transportat la spital. Câţi dintre dumneavoastră privesc sau ascultă ştirile ce relatează tragedia oamenilor ce şi-au pierdut copiii, soţul, soţia, părinţii şi agoniseala de o viaţă în incendii, sau au rămas fizic sau psihic schilodiţi pe viaţă în urma flăcărilor şi a pierderilor suferite din cauza lor, după care vă spuneţi “Doamne Fereşte!…”, răsuflând uşuraţi că nu sunteţi în acea situaţie şi treceţi mai departe la activităţile cotidiene, fără a vă gândi dacă aţi luat sau luaţi toate măsurile pentru a evita asemenea nenorociri?

Câţi dintre dumneavoastră?

Prin intermediul testului propus de ISU Crişana, puteţi verifica foarte simplu dacă gândul “Mie nu mi se poate întâmpla!” e plauzibil şi argumentat sau reprezintă doar un fals mecanism defensiv ce vă împiedică de fapt, să vă protejaţi cu adevărat. Acordaţi-vă un punct pentru fiecare răspuns afirmativ: aveţi amplasate pătuţurile copiilor în imediata vecinătate a sobelor cu sau fără acumulare de căldură? Lăsaţi copiii nesupravegheaţi în casă, pe timpul zilei, atunci când sobele funcţionează? Îi lăsaţi uneori pe copii să se joace cu chibrituri sau brichete? Vă încuiaţi copilul în casă, chiar dacă numai pentru 15 minute cât fugiţi până la magazin să faceţi cumpărături? Lăsaţi focul să ardă pe timpul nopţii în sobe? Lăsaţi să funcţioneze sobele cât timp sunteţi plecaţi de acasă, pentru a fi cald pe când vă întoarceţi? Vă curăţaţi doar o singură dată pe an coşurile de fum? Între sobele/burlanele metalice pe care le deţineţi şi mobilierul/draperiile/perdeaua din încăpere există o distanţă mai mică de 1 m? Puneţi rufe la uscat pe teracotă sau în apropierea acesteia ori a sobelor metalice? Aruncaţi jarul sau cenuşa în curte sau grădină, la întâmplare? Amânaţi verificarea centralelor termice cu gaze, din lipsă de timp ori din alte motive? Dacă aţi acumulat 0 puncte, pompierii bihoreni vă felicită şi vă roagă să împărtăşiţi şi celorlalţi cunoştinţele dumneavoastră! Dacă aţi răspuns afirmativ la o singură întrebare, vă sfătuim să urmaţi sfaturile prezentate mai jos. Dacă aţi acumulat mai mult de 3 puncte, probabilitatea de a se produce un eveniment nefericit este foarte mare şi vă recomandăm să aplicaţi, începând chiar din acest moment măsurile ce urmează.

 

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !