Mieii sunt asteptati de marti in Piata Iosia

De Dan Birta
Reactualizat la:
1Comentariu
Oamenii de serviciu spălau locul de sacrificare
Oamenii de serviciu spălau locul de sacrificare
Sacrificarea mieilor va avea loc în perioada 26 – 30 martie, de Paştele catolic.

Nici un picior de miel nu a călcat  prin Piaţa Ioşia, singurul loc unde se vor sacrifica mieii de Paştele catolic. Potrivit ionformaţiilor primite de la Adminsitraţia Domeniului Public (ADP) SA Oradea, luni, 25 martie ar fi trebuit să fie prima zi de sacrificare a mieilor.

Oamenii se serviciu mai făceau luni ultimele retuşuri la locul de sacrificare.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor spun însă că de abia luni, 25 martie, au fost depuse toate documentele pentru autorizare. „Mâine (marţi – 27 martie nr.) vom veni la faţa locului pentru verificarea condiţiilor din punctul de asomare a mieilor din Piaţa Ioşia. Nu cred ca vor fi probleme. De Paştele catolic se vând mai puţini miei şi iezi”, ne-a informat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

Astfel, activitatea de comercializare a mieilor se va desfăşura, în prima fază, în perioada 26 – 30.03.2012, urmând ca a doua fază să se defăşoare în preajma sărbătorilor ortodoxe, în perioada 22.04 – 06.05.2013. Programul de funcţionare al pieţei, în intervalul menţionat mai sus, este între orele 9:00 şi 19:00, de luni până vineri, în timp ce sâmbătă va fi între orele 9:00 şi 15:00.

Măcelarii care vor jupui miei vor plăti 63 de lei, la fel ca şi anul trecut. Ciobanii vor plăti pentru fiecare miel adus la târg 10 lei/zi.

SC ADP SA a pus la dispoziţia comercianţilor şi măcelarilor două asomatoare, două chiuvete cu pedală şi un sterilizator pentru sacrificarea mieilor. De asemenea, măcelarii au la dispoziţie cârlige, lanţuri şi un vestiar, ei trebuie să posede trei cuţite şi o teacă, să aibă salopetă adecvată şi analizele făcute la zi.

Documente

Potrivit informaţiilor primite de la Remus Moţoc, fermierii care aduc miei la piaţă trebuie să posede patru documente. „În primul rând trebuie să aibă certificat de circulaţie pentru animale. De asemenea, mai este necesar certificatul sanitar veterinar pentru miei sau iezi. Animalele trebuie să fie crotaliate”, a precizat directorul DSVSA Bihor.

Animalele mai au nevoie de un document privind lanţul alimentar. „În acest document pe care-l dă medicul de circumscripţie sunt trecute informaţii despre zona de provenienţă, despre hrana care le-a fost furnizată şi despre eventualele boli”, a precizat Remus Moţoc.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor