Modificări ale contribuţiilor la pensii

De Dan Birta
1Comentariu
Leontin Ţîrle
Leontin Ţîrle
Contribuţia minimă lunară la pensie pentru persoanele asigurate cu contract este de 252 de lei.

Începând cu data de 1 ianuarie 2014, se modifică contribuţiile pe care trebuie să le plătească persoanele asigurate în sistemul public de pensii cu contract de asigurare socială.

Potrivit directorului executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor, Leontin Ţîrle, venitul minim lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială este de 804 lei, reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, (care la nivelul anului 2014 este de 2.298 lei). „Contribuţia minimă lunară care trebuie achitată de persoanele asigurate cu contract de asigurare socială este 252 lei (804×31,3%)”, a precizat Leontin Ţîrle. Venitul maxim lunar al bazei de calcul a contribuţiei de asigurări sociale este 11.490 lei, reprezentând valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut (5x 2298 lei).

„Contribuţia maximă lunară care trebuie achitată de persoanele asigurate cu contract de asigurare socială este 3.596 lei (11.490 x31,3%)”, a explicat directorul executiv al CJP Bihor.

Alte contribuţii

În conformitate cu ultimele prevederi legale, pentru anul 2014 cotele de contribuţie de asigurări sociale se stabilesc astfel: pentru condiţii normale de muncă – 31,3%; pentru condiţii deosebite de muncă – 36,3% şi pentru condiţii speciale de muncă şi alte condiţii – 41,3%.

Cota contribuţiei individuale de asigurări sociale este de 10,5%, indiferent de condiţiile de muncă. În această cotă este inclusă şi cota de 4,5% aferentă fondurilor de pensii administrate privat.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor