Modificări în fiscalitatea locală, în 2014

De Cristina Ghilea
Modificări în fiscalitatea locală, în 2014
Principalele creșteri în fiscalitatea locală în acest an țin de inflație și de majorarea aplicată terenurilor agricole.

Astfel, 2,5% este procentul de creștere a impozitului pe clădiri și auto, aferent inflației dar se aplică doar persoanelor fizice. Pentru cele juridice fiscalitatea, acestea rămân la nivelul anului trecut.

Pe lângă aceste creșteri, proiectul fiscal pe 2014 conține și alte creșteri sau modificări, care, estimează edilii, vor aduce un plus de un milion de lei la buget, adică 1% din totalul veniturilor din 2014.

Pentru persoanele juridice se menține nivelul de impozitare la clădiri și terenuri, bonificația de 5% pentru achitarea integrală a impozitului până în 31 martie și facilitățile pentru investiții majore. Creșterea cu inflația se aplică pe imobilele și mijloacele auto ale persoanelor fizice. Impozitul pe terenul agricol crește cu procente cuprinse între 15 și 19%, taxa pentru certificatul fiscal de urgență crește la 25 de lei. Se păstrează neschimbat procentul de 10% acordat la plata integrală a impozitelor și taxelor la primul termen de plată din an.

Administrația Imobiliară Oradea a crescut așa numita „taxă de oprire/staționare/parcare neregulamentară” care precede amanda. Aceasta crește de la 40 la 45 de lei.

Şi instituția Arhitectului Șef a operat modificări: taxele de urbanism cresc cu inflația și se actualizează valoarea construcțiilor pentru impozitare cu cea din autorizația de construire. Se introduc și două taxe noi: 100 de lei/lună/stâlp pentru închiriere stâlp electric pentru montarea de indicatoare și casete publicitare și taxa pentru amplasare totem publicitar pe domeniul public – 100 lei/mp/an.

ADP-ul modifică două din taxele percepute: crește de trei ori taxa de transportare a decedaților la capelă – de la 50 la 150 lei și taxa de întreținere a unui câine adoptat în adăpost, de la 60 la 100 de lei pe lună. Direcția Monitorizare Cheltuieli introduce taxa de închiriere a Sălii Arlus, de 100 de lei pe oră, scade taxa de închiriere a Sălii Mari la 40-50 de lei pe oră doar pentru ONG-uri dar crește de zece ori taxa pentru închirierea domeniului public către comercianți – de la 5 lei la 50 de lei/mp/zi.

Zonare fiscală

Din acest an se va aplica și o reașezare a zonării fiscale, pe principii dinamice, ca urmare a îmbunătățirii calității vieții în urma investițiilor în rețele de canalizare și alimentare cu apă, în parcuri, iluminatul stradal sau locuri de parcare.

Proprietățile imobiliare de pe 134 de străzi au fost trecute, din acest an, de la o zonă fiscală la o altă categorie superioară de încadrare. Asta înseamnă, de fapt, creșterea impozitului pe clădiri și terenuri pentru locuitorii de pe aceste străzi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !