Peste 75% din amenzile aplicate de ITM Bihor în 2015 au fost pentru munca la negru.

De Dan Birta
Reactualizat la:
1Comentariu
Peste 75% din amenzile aplicate de ITM Bihor în 2015 au fost pentru munca la negru.
© Marius Rotar
Munca la negru s-a păstrat şi în 2015, procentual, în aceleaşi limite ca şi în 2014.

Potrivit afirmaţiilor făcute de inspectorul şef al ITM Bihor, Marius Rotar, cu ocazia prezentării bilanţului ITM Bihor pe 2015, între 3% şi 5% dintre firmele din judeţ practică munca fără forme legale.

Indicatori

În 2015, 11,56 % din totalul angajatorilor controlaţi în judeţul Bihor, reprezintă angajatorii care foloseau forţa de muncă fără a avea întocmite forme legale de angajare. 0,89 % din numărul total de salariaţi ai angajatorilor controlaţi reprezintă persoane care lucrau fără a avea încheiate contracte individuale de muncă.

„Din totalul de 5.631.000 lei amenzi aplicate în anul 2015, 4.238.000 lei au fost amenzi pentru muncă fără forme legale, ceea ce reprezintă 75,26 % din totalul amenzilor aplicate”, a declarat Marius Rotar.

Profilul activităţii angajatorilor depistaţi că folosesc forţa de muncă fără forme legale de angajare este diversificat, fiind identificate în principal în domeniile: industria confecţiilor (textile, marochinărie, încălţăminte), alimentaţia publică (baruri, restaurante, patiserii, cofetării), panificaţie, prestări servicii – curăţenie, transporturi rutiere, construcţii.

În ceea ce priveşte „munca la gri”, aceasta este foarte greu de depistat.

„Munca la gri este foarte greu de cuantificat şi de depistat. Sunt persoane angajate pe salariul minim pe economie, dar în realitate primesc mai mulţi bani”, a subliniat Marius Rotar.

Relaţii de muncă

În domeniul relaţiilor de muncă, în anul 2015 s-au desfăşurat acţiuni de control cu caracter preventiv la toate categoriile de angajatori. Astfel, au fost controlaţi 2.572 de angajatori, din care 287 au fost depistaţi că practicau munca fără forme legale. Au fost aplicate 2.454 sancţiuni contravenţionale, din care 260 pentru munca fără forme legale. Au fost depistate muncind la negru 846 de persoane. Valoarea amenzilor aplicate se ridică la 5.631.000 de lei, din care 1.393.000 lei pentru neconformităţi altele decât munca fără forme legale.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor