Nimic nu uneşte ca un „inamic” comun

De Cristina Ghilea
16Comentarii
Nimic nu uneşte ca un „inamic” comun
Tokes vede în invazia migranţilor o şansă de apropiere între România şi Ungaria, cu condiţia unei colaborări strânse.

„Ţin să accentuez importanţa solidarităţii internaţionale din Estul şi Centrul Europei şi solidaritatea naţională maghiară în modul de abordare a problemei migraţiei”, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, parlamentarul european Tokes Laszlo. Acesta vede un paradox în faptul că „între ţările post comuniste se conturează o solidaritate fără precedent şi că toate conlucrează pentru confruntarea cu criza migraţiei”. Se referă, desigur, la modul în care tot blocul de ţări din zonă a respins cotele impuse de migranţi.

Ponta, piedica bunei înţelegeri

Cu aceeaşi ocazie, Tokes a salutat demisia premierului Victor Ponta, pe care l-a calificat drept „provocativ” şi promotorul unor demersuri ţintite spre deteriorarea relaţiilor româno-maghiare. Parlamentarul apreciază că după demisia sa şi în urma vizitei preşedintelui maghiar Ader Janos „se vede că relaţia româno-maghiară a luat-o într-o direcţie pozitivă”.

„Necazurile pricinuite de valul migraţiilor va determina ţările la o solidaritate profundă şi la acţiune comună”, apreciază el.

Tokes insistă că poziţia aleasă de ţările de la Vişegrad este cea corectă şi că Vestul este în eroare faţă de istoria sa creştină, de valorile pe care ar trebui să le apere şi, mai ales, faţă de alegătorii proprii.

„Pentru mine e ciudat cum, în diferite foruri unionale, ţările din Vest arată solidaritate doar faţă de migranţi şi uită de interesele alegătorilor lor. Nu e politically correct să ridici vocea în Parlamentul European în apărarea valorilor creştine şi a interesului nostru european. Toată lumea ia apărarea migranţilor”, zice Tokes.

Ridicaţi garduri!

Poziţia sa este împărtăşită şi de Szilagyi Zsoltm, lider al Partdiului Popular al Maghiarilor din Transilvania(PPMT). Acesta crede că România ar trebui să acţioneze după modelul de la Budapesta şi să se apuce de ridicat garduri la graniţe. „Ungaria a anunţat că e gata să închidă graniţa cu România pe porţiunea Banatului. Facem apel la preşedintele Klaus Iohannis ca măcar acum să analizeze închiderea graniţei cu Serbia pe fâşia verde. Au apărut deja primii traficanţi şi după ei va veni şi valul de migranţi”, insistă acesta. Spaima sa e că migranţii vor ajunge chiar şi până în Partium: „e de interes naţional ca aceştia să nu rămână aici”, pentru că ar crea probleme economice şi de logistică. „Şi de siguranţă naţională”, a mai adăugat, la sugestia unui consilier.

Alinierea după FIDESZ!

Parlamentarul European insistă că atât maghiarii cât şi românii ar trebui „să se ataşeze petiţiei FIDESZ din Ungaria şi să fie împotriva migraţiei nestăvilite”. În opinia sa, asta ar demonstra voinţa democratică comună. Spune că poziţia FIDESZ este popularizată în ţarile cu comunităţi maghiare consistente.16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor