NIS are nas fin pentru gaze

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
1Comentariu
NIS are nas fin pentru gaze
În Bihor continuă operaţiunile de căutare a hidrocarburilor – ţiţei şi gaze. Beneficiar indirect, Gazprom.

Căutătorii de hidrocarburi – ţiţei şi gaze (în pungi sau în şisturi) – îşi urmează scopul în Bihor. Primul pas: efectuarea măsurătorilor seismice. În aceeaşi perioadă, dincolo de Carpaţi, în judeţul Galaţi, au loc sute de cutremure a căror cauză nu a fost încă stabilită de seismologi. Dincolo de certitudinea că zona Vrancea este una seismică, se speculează inclusiv pe seama faptului că forajele din zonă ale companiei Chevron, ce caută gaze de şist, ar fi provocat scoarţa terestră.

Comuna Sârbi din Bihor se află în perimetrul de exploatare Tria, concesionat spre explorare-exploatare-dezvoltare de către ANRM, cu aprobarea Guvernului. În zonă, compania maghiară Acoustic Geophysical Services (AGS) are sarcina de a efectua măsurători seismice, în slujba NIS Petrol România – compania deţinută de Gazprom, ce a preluat perimetrul de la societatea canadiană East West Petroleum.

AGS s-a instalat la Burzuc, un sat ce aparţine de comuna Sârbi. Primarul de Sârbi, Gavril Herman (PSD) a declarat pentru JB că el, ca proprietar, şi-a dat deja acordul ca această companie să-şi facă operaţiunile şi pe terenul său. „Le-am spus că pot s-o facă între 1 decembrie şi 1 martie, atât timp cât terenul este liber”, ne-a transmis Herman. Primarul spune că majoritatea oamenilor din comună sunt de acord cu măsurătorile.

Compania Acoustic Geophysical Services din Ungaria este prezentă în Bihor, unde lucrează pentru NIS Petrol – companie ce caută hidrocarburi în judeţul nostru. NIS Petrol este înfiinţată în România de compania sârbească NIS, deţinută de ruşii de la Gazprom.

AGS are sarcina de a efectua măsurători seismice, pentru a vedea ce se găseşte în subsol. În fapt, e vorba despre emiterea unor impulsuri electromagnetice, iar semnalul primit din adâncuri este interpretat, pentru a vedea cu exactitate în ce locuri se găsesc ţiţei sau gaze (în pungi sau captive în şisturi).

Utilajele acestei firme sunt găzduite în comuna Sârbi, satul Fegernic, pe o proprietate privată, terenul unei ferme.

Primarul e pro!

Gavril Herman (PSD), primarul de Sârbi, nu este deranjat de activităţile pe care această companie le are în vedere pe raza comunei pe care o administrează. Dimpotrivă, spune că şi-a dat deja acordul ca maşinile AGS să treacă peste terenul său. Însă doar pe perioada iernii, cât timp terenul este liber. După modelul iniţiat de prefectul Claudiu Pop, cel care astă-vară îi promova pe ruşii de la Gazprom în faţa instituţiilor aflate în subordinea Prefecturii, dar şi a primarilor comunelor afectate, primarul Herman a convocat şedinţe în comună. Cu cei de la NIS Petrol (Gazprom) de faţă.

„Am avut întâlniri cu cei din asociaţiile de proprietari. Unii au fost, alţii nu”, relatează primarul Herman. Susţine, totuşi, că nu s-a transformat în agentul publicitar al petroliştilor. „Care m-a întrebat ce opţiune am eu, le-am spus. Sigur, sunt şi care sunt contra. Dar nu mă pot băga eu. Totuşi, 80% sunt pentru. Care-i cu primarul, merge, care nu, nu merge”, sintetizează Herman situaţia.

Primarul de Sârbi ne spune însă că măsurătorile seismice se vor realiza în principal pe căi de acces, nu peste pământurile oamenilor.

Cât despre despăgubiri, spune că acestea vor fi plătite asociaţiilor, pentru terenurile date în arendă. „Despăgubirea se face la asociaţia de proprietari. Au fost însă şi la oameni, pentru că la APIA figurează omul”, asigură primarul de Sârbi…

Vânătoarea după ţiţei şi gaze (de şist)

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor