O seară a colindelor la Hidișelul de Sus

Reactualizat la:
O seară a colindelor la Hidișelul de Sus
© Ansamblul Datina Hidișelului
În cea din urmă săptămână a Postului Crăciunului, la Căminul Cultural din comuna Hidișelu de Sus atmosfera a fost încălzită și luminată, după tradiție, cu versul și melodia minunată a colindelor românești.

Preotul Parohiei Ortodoxe ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Hidișelu de Sus, Eugen Hercuț, a organizat o seară memorabilă atât pentru cei tineri, cât și pentru cei bătrâni, aducând în fața lor invitați cu mare drag de a cânta colinde. Pentru început, preotul inițiator și organizator al acestei seri a rostit câteva cuvinte despre originile colindului, acesta având inițial o funcție rituală, anume aceea de urare pentru felicitare, rodire și belșug.

Obiceiul colindatului era, la început, legat fie de începutul anului agrar, fie de sfârșitul acestuia. Peste timp, din semnificația inițială a colindelor s-a păstrat doar atmosfera sărbătorească, de ceremonie, petreceri și urări. De peste 2000 de ani, prin colind, creștinii vestesc Nașterea Pruncului Sfânt în staulul din Betleem, purtând din casă în casă bucuria, speranța și lumina. Programul a fost deschis de Ansamblul ,,Datina Hidișelului”, coordonat de doamna Dana Pop.

Membrii ansamblului au interpretat cu mult talent colinde tradiționale românești, îmbrăcați fiind în frumosul costum popular specific zonei de proveniență. Pe scenă au urcat apoi elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 din Hidișelu de Sus, coordonați de prof. Elena Moza, directorul școlii, și de prof. de religie Călinescu Anca. Caracterizați prin simplitate și gingășie, aceștia au reușit să transmită celor prezenți lumina din sufletele lor și bucuria Nașterii Domnului Iisus Hristos. Un alt moment înălțător a fost prezența preotului parohiei Marghita 1, Filip Constantin, care a pus în scenă, cu talentul și dăruirea tinerilor din parohia amintită, o piesă de teatru ce amintește de magi, păstori, îngeri, cu toții bucuroși de Nașterea unui Împărat cum nu a mai fost altul. În aceeași notă a luminii magice de la Răsărit, tinerii Parohiei Ortodoxe Cuzap, conduși de părintele Ioan Toma, au interpretat minunate colinde tradiționale culese de pe meleagurile lor.

Păstrând tradiția, Ansambul ,,Florile Hidișelului”, coordonați de instructorul de dans popular George Șimon, a exprimat prin jocul popular și talentul copiilor, veselia din casele creștinilor care sărbătoresc Crăciunul. La finalul programului, toți participanții au primit, prin grija deosebită a părintelui paroh Eugen Hercuț, daruri dulci pentru suflete calde. Mulțumim inițiatorului acestei seri minunate, elevilor, tinerilor parohiilor prezente, preoților coordonatori, instructorului de dans popular, elevelor Paula Andor și Oana Berdie și celor prezenți în sală.

Prof. Călinescu Anca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !