Oradea ofera internet wireless gratuit

De Călin Corpaş
6Comentarii
Vor fi 6 milioane de metri pătraţi acoperiţi în Oradea de internet. Cristian Delcea
Vor fi 6 milioane de metri pătraţi acoperiţi în Oradea de internet. Cristian Delcea
Primăria a accesat un proiect european cu un partener din Debreţin. Vor fi 50 de hot-spoturi în aer liber.

RCS&RDS va instala internet wireless în 50 de locuri din Oradea. Compania a fost selectată de Primăria Oradea, ce a câştigat un proiect european în acest sens, alături de organizaţia non-profit Info Park IT din Debreţin. Proiectul transfrontalier câştigat are o valoare de 233.592 euro, din care finanţarea nerambursabilă se ridică la 225.583 euro. Din aceşti bani, Oradiei îi revin 122.349 de euro nerambursabili. Totuşi, o bună parte din aceşti bani nu vor fi folosiţi deoarece, în urma licitaţiei la care au participat RDS şi Romtelecom, suma a scăzut. RDS a câştigat proiectul cu 207.531 lei fără TVA. „RDS a avut o ofertă mai ieftină şi bună, din punct de vedere tehnic”, declară Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din Primăria Oradea.

În toate cele 50 de locaţii depistate pentru puncte hot-spot, internetul va fi gratuit, fără a se cere nicio parolă. De asemenea, amplasamentele sunt în aer liber, au informat ieri Cristian Delcea şi Lavinia Delcea, angajaţii Primăriei care s-au ocupat direct de acest proiect. Totuşi, ar putea face o excepţie în cazul interiorului Sălii Sporturilor. Un hot-spot va fi instalat oricum în imediata apropiere a arenei. Aşa cum wireless va fi şi la Stadionul Iuliu Bodola. De altfel, Delcea spune că cele 50 de locaţii au fost alese pentru a putea fi accesate de cât mai mulţi oameni. Aşadar, zone frecventate des. E vorba despre parcuri, zonele din jurul obiectivelor turistice ale oraşului, promenade, staţii de tramvai/autobuz.

„Vor fi 6 milioane de metri pătraţi acoperiţi în Oradea de internet. Fiecare hot-spot va putea fi accesat concomitent de 300 de utilizatori de internet”, spune Cristian Delcea. Un hot-spot va avea o rază de 150 de metri liniari pe care va putea fi accesat net-ul wireless. Viteza internetului va fi de 16 mb/s. „Nu e vorba de internet care să se preteze la download, ci pentru acces la informaţii”, precizează Delcea.

Cinci ani gratis

Dacă licitaţia nu va fi contestată, contractul Primăriei cu RDS va fi semnat în decembrie, iar punctele hot-spot ar trebui să fie funcţionale din ianuarie 2013. Contractul cu RDS privind internetul wireless gratuit se va întinde pe o perioadă de cinci ani. Ce va fi după aceea, rămâne de văzut. Reamintim că în 2010, RCS&RDS a asigurat internet wireless pe malurile Crişului Repede. Aceeaşi companie este şi furnizorul serviciilor de telefonie din cadrul Primăriei Oradea. De altfel, RDS şi Primăria Oradea mai au un proiect comun – realizarea unei parcări subterane pe malul Crişului, sub actuala parcare din Independenţei.

În cadrul aceluiaşi proiect, în Debreţin vor fi instalate 80 de puncte pentru internet wireless. Edilii orădeni spun însă că deşi sunt mai numeroase, multe dintre acele puncte wireless vor fi în interior şi, astfel, vor acoperi o suprafaţă mai mică… În cadrul aceluiaşi proiect, 110 persoane din Oradea vor fi instruite să folosească internetul. Reprezentanţii municipalităţii spun că în principiu s-au gândit la 10 persoane cu dizabilităţi şi 100 de şomeri.

 6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor