Oradea, pe harta matematicii

2Comentarii
Profesoara Dorina Szatmari, ajutată de colegii săi, s-a ocupat de buna organizare a evenimentului
Profesoara Dorina Szatmari, ajutată de colegii săi, s-a ocupat de buna organizare a evenimentului
Simpozionul „Descoperă matematica altfel” a adus-o la Oradea pe nepoata matematicianului Grigore C. Moisil.

Oradea figurează de joi pe harta matematicii. Şcoala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea a organizat simpozionul „Descoperă matematica altfel”. Simpozionul a fost organizat în cinstea celebrului matematician Grigore C. Moisil şi s-a bucurat de prezenţa nepoatei acestuia prof. univ. dr. Ioana Moisil.

„Am venit la Oradea datorită elevei Ioana Dziţac din clasa a VII-a C. Am cunoscut-o pe Ioana datorită relaţiei pe care o am cu părinţii acesteia, profesori de matematică la Universitatea din Oradea. O cunosc de când era mică. Ne-am simpatizat încă de la început. E foarte activă şi pasionată de matematică. Mă bucur că am cunoscut-o şi pe profesoara acesteia, doamna Dorina Szatmari, care s-a ocupat de organizarea acestui eveniment. Mă bucur de asemenea că nu este uitat unchiul meu. Acesta avea o minte croită pentru matematică. Meritul de a prinde drag de această materie îi aparţine bunicii. Învăţătoare fiind, ştia că, încă din clasa I, micuţilor le este frică de matematică. Bunica a găsit metode ingenioase de-al apropia pe unchiul Grigore de matematică, predând matematica altfel. I-a plăcut matematica, dar nu a fost rupt de lumea din jurul său”, le-a mărturisit profesoara Moisil elevilor prezenţi, amintindu-le că matematica îi învaţă să gândească logic.

Ştachetă ridicată

„Unchiul meu spunea mereu că «învăţând matematica, înveţi să gândeşti». Vă doresc să vă apropiaţi de matematică. Felicit şcoala pentru că ţine ştacheta ridicată”, a mai spus dascălul.

Simpozionul „Descoperă matematica altfel” a cuprins o serie de activităţi, printre care „Matematica în proiecte”, „Matematica şi arta”, „Matematică în poveşti”, „Matematica în cântece”, „Anul 2012 în probleme”, sesiuni de referate, desene, grafică şi jocuri matematice, dar şi citate şi replici cu haz ale matematicianului Grigore C. Moisil, scrise de elevi.

Elevii Şcolii „Nicolae Bălcescu” au aflat de la colegii lor de la Şcoala cu clasele I-VIII Girişu de Criş detalii despre Teoria Bing-Bang-ului, iar de la colega lor Ioana Dziţac şi de la profesoara Dorina Szatmari, despre alinierea planetelor.

„Am intitulat simpozionul «Descoperă matematica altfel» deoarece precede programul «Şcoala altfel», care se va desfăşura în toate şcolile între 2-6 aprilie, există o matematică «altfel» şi «altfel» de căi prin care putem descoperi matematica”, a spus profesorul Ioan Mocan, directorul Şcolii „Nicolae Bălcescu”. Acesta i-a înmânat invitatei o plachetă în semn de preţuire.

C.D.

 

Taguri: ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor