Pădurar-şef prins cu lemnul ilegal „în mână”

Resturi de la o defrişare, în Bihor
Resturi de la o defrişare, în Bihor
Un şef de district se va alege cu dosar penal, după o partidă ilegală de fag, pe Valea Aleului.


Un şef de district al Ocolului Silvic Şoimi s-a ales cu dosar penal după ce şi-a bătut joc de o partidă, pe Valea Aleului, la finalul săptămânii trecute. Pădureanu Cireap a încălcat toate normele tehnice la asemenea partizi (tăieri legale de arboret – n.r.). Astfel, firma SC Sebişel SRL a tăiat 57 de metri cubi de fag, din fondul forestier al comunei Pietroasa. Adică cu 19 mc mai mult decât avea voie. „Sunt nişte norme tehnice. Când se pune în valoare lemnul trebuie respectate nişte norme tehnice, silvice. Însă, de data aceasta nu au corespuns din niciun punct de vedere”, ne-a transmis Paul Coste, inspectorul ITRSV care s-a ocupat de caz.

Pentru felul în care a procedat, Cireap a fost deja amendat de ITRSV cu 3.000 de lei. Însă problemele pentru şeful de district al Ocolului Silvic privat Şoimi abia încep. Aceasta deoarece se va alege cu dosar penal, pentru abuz în serviciu.
„Se întocmesc actele de cercetare penală pentru abuz în serviciu. O să ajungă hârtiile la parchet, pentru că noi colaborăm cu Parchetul Beiuş”, ne-a transmis Gheorghe Bat, şeful de post din comuna Pietroasa.

Un şef de district al Ocolului Silvic privat Şoimi a fost prins după ce a măcelărit o partidă la tăiat fag, pe Valea Aleului. Conform celor transmise de inspectorul ITRSV Paul Coste, s-au constatat 19 metri cubi tăiaţi peste normele legale din pădurea aparţinând comunei Pietroasa. A fost vorba despre o comandă a Primăriei Pietroasa, executată de firma SC Sebişel SRL pe Valea Aleului, iar şeful de district Cireap Pădureanu a fost cel care s-a ocupat de partidă.

Din diametru!

Furtul s-a făcut din diametru, deoarece pe lângă arborii tăiaţi în cadrul partidei, s-au constatat doar două cioate ce nu aveau ce căuta acolo. Lemnul tăiat ilegal a fost deja confiscat de la firma SC Sebişel SRL şi Ocolul Silvic Şoimi, reprezentantul proprietarului pădurii, va organiza o licitaţie cu materialul lemnos confiscat, ne declară inspectorul silvic Coste. Cele două cioate se vor imputa firmei SC Sebişel SRL, transmite reprezentantul ITRSV – un mizilic, însă, de maximum 2,5 metri cubi, evaluat la circa 250 lei.
Pentru cei 57 mc tăiaţi peste normele legale, Pădureanu Cireap a fost amendat contravenţional de ITRSV cu 3.000 de lei. Pe lângă această amendă, i se pregăteşte un dosar penal.

Şeful postului de poliţie din comuna Pietroasa, Gheorghe Bat, ne-a declarat că se întocmesc actele pentru cercetarea penală. Aceasta deoarece Cireap se încadrează la abuz în serviciu. „Sâmbătă seara am aflat, duminică am fost la faţa locului, azi am finalizat cercetările”, ne-a declarat joi Bat.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor