Papii Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, canonizaţi

De Crina Dobocan
1Comentariu
Preoţii orădeni, în aşteptarea marelui eveniment
Preoţii orădeni, în aşteptarea marelui eveniment
La ceremonia de la Roma au luat parte şi reprezentanţii celor două dieceze de Oradea, romano şi greco-catolică.

Cetatea eternă a răsuflat a mare sărbătoare duminica. Milioane de pelerini au asistat la canonizarea Papilor Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea. La ceremonia de la Vatican au luat parte şi PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, şi PSS Bocskei Laszlo, episcopul romano-catolic de Oradea, părintele Gavril Buboi, protopopul greco-catolic de Oradea, părintele Ovidiu Horea Pop, profesor la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea, reprezentanţi ai celor două dieceze, persoane consacrate, grupuri de credincioşi etc.

În Duminica Milostivirii Divine, Papa Francisc i-a declarat oficiali pe doi dintre predecesorii săi, Papa Ioan Paul al II-lea şi Papa Ioan al XXIII-lea, ca sfinţi.

Episcopul Virgil Bercea spune că evenimentul este unul de importanţă mondială, dar mai ales naţională.

„Papa Ioan Paul al II-lea a contribuit decisiv la căderea zidului Berlinului şi a cortinei de fier. România, dar şi Biserica noastră, îi datorează libertatea acestui sfânt. Ioan al XXIII-lea a fost cunoscut în special pentru convocarea Conciliului Vatican II, foarte important pentru Biserica Catolică, la care biserica noastră nu a putut să participe”, a declarat episcopul aflat la Vatican.

Carismă extraordinară

Papa Ioan al XXIII-lea s-a născut în Sotto il Monte, în Dieceza şi provincia de Bergamo, Italia, pe 25 noiembrie 1881, al patrulea din cei 14 copii. A fost ales Episcop al Romei pe 28 octombrie 1958. Supranumit “Papa cel Bun”, este cunoscut în special pentru istorica sa enciclică “Pacem in Terris” şi pentru convocarea Conciliului Vatican II. A fost declarat Fericit de Papa Ioan Paul al II-lea pe 3 septembrie 2000, în timpul Marelui Jubileu al Anului 2000, Papa Francisc aprobând canonizarea lui în iulie anul trecut.

Sfântul Ioan Paul al II-lea este probabil unul dintre cei mai cunoscuţi Pontifi din istoria recentă, greu de uitat datorită carismei sale extraordinare, dragostei purtată tinerilor şi călătoriilor făcute în lumea întreagă, pe lângă rolul jucat în căderea comunismului. Pontificatul său a durat 27 de ani, încheindu-se în 2005. Beatificarea sa în 2011 a fost una dintre cele mai recente din istoria recentă a Bisericii, fiind primul Pontif beatificat de succesorul său imediat. De altfel Papa emerit Benedict al XVI-lea a fost astăzi prezent la canonizarea celor doi Pontifi, fiind astfel prima Liturghie din istorie concelebrată de un Papă şi predecesorul său.

Papa Francisc a fost întrebat cum îi descrie pe papii canonizaţi și a răspuns: „Fericitul Ioan al XXIII-lea a fost un pic de preot de țară, un preot care iubește pe fiecare dintre credincioși și știe cum să aibă grijă de ei – el a făcut acest lucru ca episcop și ca nunțiu. A fost sfânt, răbdător, a avut un bun simț al umorului și, mai ales prin convocarea Conciliului Vatican II a fost un om curajos”. Despre Fericitul Ioan Paul al II-lea, Papa Francisc a spus: „Mă gândesc la el ca la marele misionar al Bisericii pentru că el a fost un om care a vestit Evanghelia pretutindeni”.

La moartea Papei Ioan Paul al II-lea, pelerinii prezenți în Piața Sf. Petru din Vatican au strigat: „santo subito” – cerând canonizarea sa. El a fost beatificat în 2011, în cadrul unei ceremonii la care au participat peste 2.000.000 de pelerini.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor