Parc nou, gata in sapte luni

De Alexandra Lăzureanu
5Comentarii
Arhitectul proiectului, Ernest Pafka
Arhitectul proiectului, Ernest Pafka
În conferinţa de presă susţinută vineri de primarul Ilie Bolojan a fost anunţată începerea lucrărilor de amenajare a Parcului Salca.

Proiectul este finanţat de către Administraţia Fondului de Mediu, prin “Programul național de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi în localități”. Bugetul proiectului este de 2.726.418 lei (cu TVA), din care 2.000.000 lei, reprezentând 89,98% din cheltuielile eligibile ale proiectului vin de la Administrația Fondului pentru Mediu. Contribuția proprie a Municipiului Oradea la bugetul contractat este de 222.728 lei, iar cheltuielile neeligibile suportate din bugetul local reprezintă 503.690 lei. Lucrările sunt executate de asocierea de firme formată din S.C. Constructorul Sălard SRL și S.C. Gardener S.R.L. Parcul va deservi locuitorii cartierului Nufărul, iar necesitatea realizării acestuia este considerată de primarul Bolojan evidentă. „Cei peste 40.000 de locuitori, au o singură zonă verde, de cca 1 ha, amenajată din fostul Cimitir Seleuș” a precizat acesta. Șantierul la noul parc public va dura şapte luni, astfel încât, această zonă se aşteaptă să fie verde abia în primăvara anului viitor. Locuitorii zonei se vor putea bucura de noul parc, care va răspunde atât nevoii de recreere, cât și celei de agrement”, a mai adăugat Bolojan.

Labirint şi flori

La finalul lucrărilor, Parcul Salca va totaliza o suprafață de 34.140 mp, din care 21.721 mp de spații verzi amenajate. În ceea ce privește structura teritorială a parcului, aceasta va cuprinde: 456 mp gard viu de foioase, 532 mp gard viu rășinoase, 528 mp rozariu, 577 mp cu ierburi decorative, 7.447 mp peluze, 359 mp bambuși, 1.167 mp arbuști (78 bucăți foioase, 207 bucăți conifere), 10.656 mp cu arbori (76 bucăți foioase, 102 bucăți conifere). Aleile labirint se vor întinde pe 626 mp, iar suprafața aleilor pietonale pe 6.340 mp. Locul a fost gândit de arhitectul Ernest Pafka ca un parc public, împărțit în mai multe sectoare, astfel încât vegetația de aici să poată arăta vizitatorului frumusețea și culorile naturii din fiecare anotimp. „Labirintul verde va fi un lucru inedit pentru Oradea. El ne va duce cu gândul la castelele vechi din Austria. Miresmele plăcute și frumusețea estetică vor veni și din zonele amenajate cu trandafiri și lavandă” a spus Pafka. De reţinut că parcul va fi construit din materiale naturale, din piatră naturală, nu vor fi folosite materiale precum asfaltul sau betoanele. Totodată, în zona centrală vor fi amplasate 4 corpuri de iluminat care se vor alimenta cu energie solară. În parc va mai fi amenajat şi un lac cu o suprafață a luciului de 5.453 mp. La finalizarea lucrărilor de amenajare, parcul va fi dotat şi cu mobilier urban, care va consta în panouri informative, 24 de bănci pentru odihnă şi 14 coşuri coșuri de gunoi. De asemenea, vor fi amplasate două cișmele și două toalete ecologice, iar rețeaua de iluminat exterior va cuprinde 55 de stâlpi de iluminat.

 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor