Parcarea etajată, gata de tăierea panglicii

De Cristina Ghilea
1Comentariu
"Cel puţin 200 dintre aceste locuri noi vor fi ocupate de angajaţii instituţiilor din Parcul Traian" Ovidiu Mureşan
"Cel puţin 200 dintre aceste locuri noi vor fi ocupate de angajaţii instituţiilor din Parcul Traian" Ovidiu Mureşan
Edilii şi-au uitat promisiunea de-a desfiinţa locurile de parcare din Parcul Traian. Ba chiar se gândesc la reduceri pentru clienţii fideli.

Prima parcare etajată din Oradea va fi inaugurată miercuri, în prezenţa mai marilor oraşului şi a directorilor din Primărie şi Administraţia Domeniului Public SA (ADP). Aceasta va oferi 457 de locuri de parcare şi va funcţiona gratuit în primele trei luni, a anunţat luni, viceprimarul Ovidiu Mureşan. Tot el a livrat vestea că angajamentele mai vechi ale Municipalităţii, prezentate de primarul Ilie Bolojan, nu mai sunt de actualitate: Primăria nu va lua mările promise pentru descongestionarea Parcului Traian prin desfiinţarea locurilor de parcare din vecinătate. Doar le va vopsi în galben…

Inaugurare pripită

Vicele Mureşan spune că primul pas este predarea investiţiei de la ADP la Administraţia Imobiliară Oradea, urmat apoi, de închirirea spaţiilor comerciale. „Când vom fi cu totul pregătiţi, în jurul datei de 15 mai, şi parkingul va fi complet operabil, va fi dat în folosinţă. Pentru trei luni, până când se obişnuieşte lumea cu această parcare, accesul va fi gratuit”, spune vicele.

Chiar dacă lucrarea executată de Construcţii Bihor nu este chiar terminată, predarea trebuie făcută sub presiunea expirării termenului. Investiţia a fost adjudecată în luna august 2011 şi şantierul a debutat abia în vara lui 2012, în condiţiile în care termenul de predare asumat era decembrie 2013. Cu o generozitate încă nejustificată, edilii, au prelungit acest termen pentru finalul acestei luni. Clădirea a costat peste 16,7 milioane de lei, bani pe care oraşul îi va plăti către constructor conform unui grafic întins pe cinci ani.

Încurajează traficul în Centru

Darea în folosinţă a parkingurilor etajate va fi dublată de desfiinţarea locurilor de parcare din vecinătatea acestora, în scopul descongestionării traficului auto din Centru. Acest argument a fost invocat de primarul Ilie Bolojan în repetate rânduri, ca justificare pentru investiţiile de milioane de lei în aceste obiective.

Acum, în preajma inaugurării primei astfel de parcări, edilii o dau la întors. Vicele Mureşan zice că se vor desfiinţa cel mult 100 de locuri de parcare din Parcul Traian. În aceste condiţii, un calcul simplu arată că noua parcare, departe de a reduce traficul din Centru, crează condiţii pentru ca acesta să crească cu peste 300 de maşini pe zi.

Mai mult, pentru a-i stimula pe cei care vin cu maşinile la serviciu să folosească parcarea etajată, Mureşan spune că va fi gândită o reducere la abonamente. „Estimăm că cel puţin 200 dintre aceste locuri noi vor fi ocupate de angajaţii instituţiilor din Parcul Traian”, spune acesta. Măsura se adresează, în mod evident, angajaţilor din Palatul de Justiţie şi celor din Prefectură şi Consiliul Judeţean.

În fond, aceasta ar fi o premieră absolută în Oradea, unde nicio instituţie nu beneficiază de această facilitate. Nici măcar în propria curte, Primăria nu acordă reduceri pentru angajaţii săi.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor