Patria si Crisana la RADEF, cinema Libertatea la Primaria Oradea

1Comentariu
Palatul Vulturul Negru, monument intrat în atenția UNESCO
Palatul Vulturul Negru, monument intrat în atenția UNESCO
Nepreluate la timp de edili, fostele cinematografe Patria și Crișana rămân la RADEF. Libertatea trece însă la Primaria Oradea.

La prima vedere pare redundant că, în ședința de marți, Consiliul Local Oradea a votat iarăși preluarea de la RADEF a cinematografului Libertatea de lângă Pasajul Vulturul Negru. Aceasta fiindcă și în ședința din 14 aprilie CL Oradea votase aceiași preluare a complexului „Libertatea” de la Regia Autonomă a Distribuției și Exploatare a Filmelor (RADEF) RomâniaFilm.  Doar că întretimp, premierul Emil Boc a semnat Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 47 din 11 mai 2011. În esență, prin OUG 47, Guvernul a stabilit o listă cu cinematografe care rămân la RADEF întrucât „majoritatea autorităților administrației publice locale nu au întreprins măsurile legale și procedurale pentru preluarea cinematografelor în domeniul lor public”.

OUG nr. 47 mai luna în considerare că „nepreluarea acestor imobile face ca situația lor administrativă și juridică incertă să producă prejudicii și consecințe negative privind asigurarea integrității și exploatării cinematografelor, în interes public, potrivit destinației acestora, ducând în unele cazuri la imposibilitatea de accesare a unor fonduri europene, precum și la acumularea de datorii către buget”.

Totodată, OUG nr. 47 vizează identificarea titularului dreptului de administrare „care să ia măsurile urgente ce se impun în vederea evitării consecințelor negative imediate care pot fi cauzate de unele dintre imobilele aflate în stare avansată de degradare sau chiar în pericol de prăbușire”.

Pe lista cinematografelor care rămân la RADEF, conform OUG nr. 47, se află trei foste cinematografe din Bihor: „Patria” din Oradea (care găzduiește Discoteca No Problem), „Crișana” de pe strada Republicii din Oradea și „Victoria” din Piața Libertății – Salonta.

Căpușan la Libertatea…

Însă faptul că CL Oradea a votat în aprilie preluarea cinema Libertatea a făcut ca el să nu se regăsească pe lista OUG nr. 47. Astfel că marți, reprezentanții orădenilor au putut parafa protocolul de predare primire semnat și de conducerea RADEF. Însă în protocol se precizează că firmele SC Chicago Tour Cluj Napoca și SC Solibon Bingo Srl Oradea au contracte de închiriere până în iunie respectiv august 2012. De menționat că SC Chicago Tour a fost somată repetat de reprezentanți ai Ministerului Culturii să elibereze cinematografe din vestul țării pe care le-a închiriat cu condiția să investească în ele și să asigure continuarea difuzării de filme. În schimb, SC Chicago Tour, patronată de Nicolae Căpușan, a subînchiriat cinematografe pentru firme cu diverse obiecte de activitate.

Iar faptul că, de pildă, în complexul „Libertatea” din Oradea nu s-a asigurat continuitatea unor activități de cultură a complicat situația. Astfel, în august 2008, sindicatul și conducerea RADEF au anunţat că 18 cinematografe predate, în 2006, de Ministerul Culturii la administraţiile locale trebuie returnate regiei întrucât nu au fost amenajate pentru instituţii locale de cultură. Printre ele se numărau şi cinematografele Transilvania şi Libertatea din Oradea, pe care Primăria se obligase să le amenajeze ca instituţii de cultură de interes local.

Acțiunea RADEF în justiție a fost oprită însă pe 16 martie 2010 de o decizie a Curții Constituționale a României, care a dat dreptate Ministerului Culturii.

C.H

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor