Pe urmele lui Eminescu şi ale lui Vulcan

De Crina Dobocan
Lucian Silaghi
Lucian Silaghi
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor propune iubitorilor de frumos un program generos şi ofertant cu ocazia împlinirii a 126 de ani de la trecerea în eternitate a „Omului deplin al culturii românești”, Mihai Eminescu.


Prima activitate închinată Luceafărului poeziei româneşti va debuta luni, 15 iunie, de la ora 20:30, la Teatrul de Vară din Cetatea Oradea. În programul spectacolului „Porni Luceafărul” sunt prevăzute patru activităţi: „Publicistica lui Mihai Eminescu și Iosif Vulcan”, coordonată de prof. dr. Maria Hulber, „Spiritul universal al «Luceafărului», coordonată de prof. Ioana Pantor, „Dialog epistolar Mihai Eminescu – Veronica Micle” (coordonatori: prof. Mariana Marcu și prof. Georgeta Sadoveanu), iar la final, se vor face depuneri de flori la statuia lui Mihai Eminescu.

„Statuia aparține artistului Rodica Stanca Pamfil, unul dintre cei mai importanți sculptori bihoreni şi va fi amplasată pe scenă”, a anunţat Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Bihor.

Conducerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură mai invită orădenii şi miercuri, 17 iunie, de la ora 11:00, la bustul lui Iosif Vulcan la un program ocazionat de împlinirea a 150 de ani de la fondarea la Pesta a revistei de cultură „Familia”.

„Direcția Județeană pentru Cultură Bihor a susținut financiar efectuarea lucrărilor de curățare a bustului lui Iosif Vulcan de către sculptorul bihorean Dumitru Paina, cel care a instalat lucrarea în anul 1974, alături de autorul acesteia, maestrul Iosif Fekete”, a precizat Lucian Silaghi.

Memorie onorată

Cu acest prilej, reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor vor depune flori la bustul lui Iosif Vulcan, la placa amplasată pe clădirea Muzeului Memorial “Iosif Vulcan”, la placa amplasată pe clădirea în care a fost sediul redacției revistei de cultură „Familia” între 1880 și 1888 (pe str. Episcop Mihai Pavel, nr. 21), la mormântul lui Iosif Vulcan din Cimitirul municipal “Rulikowsky”, la bustul lui Iosif Vulcan din satul natal Holod şi la placa amplasată pe clădirea Teatrului din Oradea la 8 septembrie 2007, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la trecerea în eternitate a lui Iosif Vulcan, promotor al “Societății pentru crearea unui fond de teatru român în Ardeal”.

„Placa include o efigie din bronz a lui Iosif Vulcan, aparținând aceluiaș Iosif Fekete, artist plastic care a făcut și bustul lui Iosif Vulcan, unul dintre cei mai importanți sculptori români ai secolului XX (co-autor al Monumentului Eroilor Aerului – Monumentul Aviatorilor din București și autor al Monumentului lui Horea, Cloșca și Crișan de la Alba Iulia). În acest fel, instituția noastră onorează memoria lui Iosif Vulcan, mare activist cultural, publicist și manager cultural de excepție”, zice Silaghi.

O altă manifestare organizată de Direcţia pentru Cultură Bihor se va desfăşura sâmbătă, 20 iunie, la Capela Românească de la Curțile “Gojdu” din Budapesta. Cu această ocazie, oganizatorii vor vorbi despre importanța fondării, în urmă cu 150 de ani la Pesta, a revistei de cultură „Familia”, de către Iosif Vulcan. Artista Oana Lianu va susține un spectacol, interpretând la nai, dar și vocal muzica care a făcut-o îndrăgită pretutindeni.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !