Pepe la „Ziua Porumbului” de la Diosig

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
1Comentariu
Pepe la „Ziua Porumbului” de la Diosig
© Foto: Bogdan Ungur
Peste 500 de producători agricoli au luat parte la cea de-a VIII-a ediţie a „Zilei Porumbului”.


Cea de-a VIII-a ediție a evenimentului „Ziua Porumbului” a avut loc la Diosig miercuri, în cadrul fermei Agroind Cauaceu. Acesta este cel mai important eveniment organizat de Agroind Cauaceu în calitate de distribuitor și producător de semințe de porumb, împreună cu Agrotex Carei și Promat Comimpex Tășnad.

În cadrul „Zilei Porumbului” s-au reunit peste 500 de producători agricoli din județele Bihor și Satu Mare în scopul prezentării recoltelor și observării modului în care se comportă fiecare soi de porumb la tehnologii intensive de cultură. Fermierii au avut ocazia să descopere noile soiuri de porumb, tratamentele dedicate acestora, precum și tehnologia aplicată în platforma pregătită de specialiștii de la Agroind Cauaceu şi sa vadă la lucru cele mai noi și mai performante utilaje agricole.

Participanţi de seamă

Au ţinut să fie prezenţi la evenimentul organizat de Agroind Cauaceu Eugeniu Avram, prefectul județului Satu Mare, Pavel Florian, directorul APIA Bihor dar şi directorul Direcției pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodișan.

Prefectul Eugeniu Avram i-a felicitat pe fermierii prezenți pentru activitatea lor, precizând că Guvernul României cunoaște toate problemele cu care se confruntă aceștia și că va lua toate măsurile care se impun pentru a acoperi pagubele suferite din cauza secetei.

„Din anul 2012 nu s-a reușit refacerea deficitului de umiditate și speranțele sunt tot mai mici în ceea ce privește obținerea de producții satisfăcătoare la culturile prășitoare de primăvară. Pe platforma de la Diosig am avut 57 litri de precipitații utile de la 1 aprilie până la 1 august. Așadar, raportat la media normală a zonei, avem un deficit de 220 – 230 litri de apă. Din păcate, ultimele ploi care au depășit 50 litri în majoritatea zonelor au venit târziu și o mare parte din culturile de primăvară erau deja în moarte fiziologică, căci, pe fondul sectei pedologice, plantele au murit. Cultura porumbului este o cultură foarte dificilă în acest an și, chiar dacă tehnologia aplicată este la un nivel superior, rezultatele nu sunt pe măsură.” a precizat inginerul Mihai Budai, specialistul de la Agroind Cauaceu care s-a ocupat de aspectul și de calitatea produselor de pe platformă.

Cele 16 companii multinaționale producătoare de sămânță și-au prezentat portofoliile de hibrizi de porumb: KWS, Pioneer, Monsanto, Caussade, BioCrop, Euralis, Syngenta, Limagrain, Maïsadour, Dow Seeds, RAGT, Procera, Donau Saat, Golden West, Marton Genetics și Saaten Union.
De asemenea, au mai participat șapte dintre cele mai importante firme producătoare de pesticide de pe piața românească: Bayer, BASF, DuPont, Adama, Dow Agro, Syngenta și Nufarm.

Au mai fost prezente șase firme producătoare de fertilizanți granulați și foliari: Azomureș, Timac Agro, Holland Farming, Lebosol, Nufarm și Linzer.
MEWI și New Holland și-au etalat o gamă largă de utilaje agricole de ultimă generație, cu care au realizat demonstrații în câmp.

În final, toți participanții au servit prânzul în cortul special amenajat, moment în care au avut parte de o surpriză plăcută: cântărețul de muzică latino Pepe și-a făcut apariția pe scenă și a încins atmosfera cu îndrăgitele sale melodii „Numai iubirea”, „Cine te iubește” sau „Îmi place”, dar și cu o interpretare a binecunoscutei melodii „Țărăncuță, țărăncuță”, cu care a electrizat publicul.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor