Pericol de inec

De Alexandra Lăzureanu
Pericol de inec
În perioadele caniculare, tot mai mulţi aleg să-şi petreacă timpul liber în apropierea locurilor de scăldat.

Ţinând cont de faptul că, o mare parte din aceste zone sunt neamenajate şi marcate corespunzător, creşte pericolul de înec şi accidente. Din nefericire, în judeţ nostru, în cursul anului 2012, zece persoane şi-au pierdut viaţa înecate în apele Crişului Repede, Crişului Negru, în canale colectoare şi în lacul Sântion, iar în acest an, viaţa unui tânăr de 19 ani a fost curmată de apele Crişului Negru. În acest context, ISU Crişana reaminteşte cetăţenilor o serie de măsuri şi obligaţii legale ce trebuie respectate în scopul prevenirii acestor evenimente nedorite.

Proprietari şi Consilii

Deţinătorii de acumulări, lacuri şi balastiere precum şi consiliile locale care au pe raza teritorială cursuri de apă, au obligaţia să identifice zonele periculoase pentru scăldat sau înot şi să monteze panouri de avertizare cu menţiunea „Scăldatul interzis, pericol de înec”. Consiliile locale (prin serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă) vor desfăşura o serie de campanii de conştientizare a cetăţenilor asupra riscurilor la care se expun atunci când se scaldă în locuri neamenajate, prin afişarea la primării, şcoli, biserici, pieţe, staţii pentru transportul în comun a unor materiale preventive în care să fie prezentate prevederile actelor normative cu privire la interzicerea scăldatului/înotului în locuri periculoase, precum şi nominalizarea acestor zone. De asemenea, pe timpul sezonului estival se vor intensifica controalele privind respectarea regulilor de prevenire şi interzicere a scăldatului în locuri periculoase.

Paza bună

Totodată, cetăţenii vor frecventa doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat, vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement şi se va folosi întotdeauna echipamentul de protecţie furnizat de acesta, vor evita scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci. Ar fi de preferat să nu încerce acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii, să nu se aventureze în apă în stare de ebrietate şi vor evita scăldatul seara târziu sau în timpul nopţii. În timpul unor vijelii sau furtuni, scăldatul este interzis. Părinţii sunt sfătuiţi să nu lase copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature. „Plata unei clipe de neatenţie poate fi o viaţă!” punctează locotenent Camelia Roşca, ofiţerul de presă al ISU Crişana Bihor.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !