Peste 13.000 vor fi vaccinati

De Otilia Șandor
Peste 13.000 vor fi vaccinati
13.428 de doze de vaccin antipoliomielitic a ajuns în Bihor pentru vaccinarea copiilor şcolarizaţi şi neşcolarizaţi.

Părinţii fiind rugaţi să îşi trimită copiii la şcoală în perioada de vaccinare întrucât e vorba de imunizarea minorilor pentru boli grave. 5.883 de copii de clasa a II-a şi 5.963 de elevii din clasa a IIII-a vor primi vaccin antipoliomielitic, în perioada 5 – 23 noiembrie a.c.

Campanie şcolară de vaccinare are loc la nivel naţional şi este coordonată de Ministerul Sănătăţii. Poliomielita este o boală infecţioasă care apare la vârste mici şi care se poate răspândi de la o persoană la alta pe cale fecal-orală, prin consumul de apa infectată, sau oral – orală. În aproximativ 1% din cazuri, virusul intră in sistemul nervos central, determinand paralizie şi slăbiciune musculară acută. Cea mai comună formă de paralizie se produce în funcţie de nervii implicaţi in coloana vertebrală, care de cele mai multe ori au legătură cu membrele inferioare

Dr. Daniela Rahotă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, a informat că e vorba de campanii ale Ministerului Sănătăţii, care se desfăşoară în şcoli, după un calendar anual, bine stabilit.

Astfel, campania MS a început luna aceasta (între 8 – 19 octombrie a.c.) cu vaccinarea diftero-tetanică (dT) a elevilor de clasa a X-a din liceele bihorene, care nu au fost anul trecut şcolar vaccinaţi.

Pe categorii

Din 5 noiembrie, începe vaccinarea altor grupe de copii, părinţii fiind rugaţi să îşi trimită copiii la şcoală în perioada de vaccinare întrucât e vorba de imunizarea minorilor pentru boli grave. Astfel, elevii de clasa a II-a (5883 de copii de clasa a doua cartagrafiaţi de DSP) vor primi vaccin antipoliomielitic (VPI, picături de înghiţit) între 5 – 23 noiembrie a.c.

Tot în aceeaşi perioadă şi tot acelaşi vaccin îl vor primi şi elevii de clasa a III-a, 5963 la număr, în şcolile din Oradea şi judeţ. În total, vaccin antipoliomielitic a fost primit pentru tot judeţul Bihor în 13.428 doze.

Şi la anu’

Bobocii dintr-a-ntâia sunt programaţi să primească vaccin antirujeolic-antirubeolic-antiurlian (RRO), între 14 – 25 ianuarie 2013.

Liceenii dintr-a IX-a, restanţiei la vaccinul diftero-tetanic din anul şcolar trecut vor primi acest vaccin în aprilie – mai 2013, la fel ca cei de clasa a VIII-a.

Dr. Rahotă spune că elevii vor fi vaccinaţi de către medicii şcolari şi medici de la DSP, iar cei neşcolarizaţi de către medicii de familie.

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !