Pierderi uriașe în urma incendiului la Palatul Episcopiei Greco-Catolice

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
1Comentariu
Pierderi uriașe în urma incendiului la Palatul Episcopiei Greco-Catolice
© FOTO: Costel Demian
Numai valoarea manoperei la acoperișul Palatului Episcopal, distrus în întregime, a fost de 200.000 de euro.

Episcopia Greco-Catolică de Oradea a dezvăluit câteva dintre pierderile suferite în urma incendiului devastator de sâmbătă seara.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice, Eugen Ivuț, flăcările au fost observate în jurul orei 21.30.
,,La faţa locului s-au prezentat mai multe echipaje de pompieri care au încercat să stingă focul. Intervenţia a durat mai multe ore. Incendiul a mistuit acoperişul Palatului, devastând, de asemenea, şi etajul întâi al clădirii’’, a scris într-un comunicat Eugen Ivuț.

Potrivit acestuia, Palatul Episcopal nu era racordat la reţeaua electrică – excepţie făcând iluminatul arhitectonic exterior care este conectat la reţeaua de iluminat stradal.

Duminică, 26 august, o comisie (alcătuită din reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Crișana’’, ai Serviciului Criminalistic al Poliţiei Române şi ai Episcopiei Greco-Catolice de Oradea), va încerca să identifice sursele care au provocat incendiul.

,,În momentul în care această comisie va pune la dispoziţie rezultatele finale, acestea vor fi comunicate’’, a asigurat Ivuț.

Pagube enorme

Referitor la valoarea pagubelor material, Ivuț a precizat că este greu de estimat atât de devreme.
,,Doar manopera refacerii integrale a acoperişului a costat peste 200.000 de euro. Învelitoarea metalică din cupru şi decoraţiunile acoperişului au fost primite ca donaţie din Italia’’, au arătat reprezentanții Episcopiei Greco-Catolice.
Totodată, au fost avariate, total sau parţial, o serie de elemente arhitectonice şi decoraţiuni interioare prin prăbuşirea tavanelor şi intervenţia cu apă a pompierilor.

,,Clădirea dispune de un foaier de marmură de Vaşcău în două culori, deasupra acestuia găsindu-se un vitraliu în stil Art Nouveau cu elemente renascentiste a căror lumină vitrată lumina toată suprafaţa foaierului de marmură. Pe stâlpul de la intrare se afla o lampa Art Nouveau de bronz, de asemenea pe pereţii laterali se găseau aplice în acelaşi stil. La intrarea în sălile palatului se afla portalul cu emblema ctitorului episcop Demetriu Radu.
În sălile palatului se aflau patru sobe preţioase de maiolica verde, albă şi două maro, în stilul saloanelor respective. În saloane se găseau două candelabre de dimensiuni mari, unul în stil neogotic, respectiv Art Nouveau. E greu de estimat valoarea acestora, ţinând cont de vechimea, dimensiunea şi măiestria execuţiei lor’’, spun cei de la Episcopie.

Artă arsă

Ferestrele Palatului aveau sticla de secol XIX, cu lemnărie în stilul încăperilor, cu rolete din epoca. Parchetul din sălile principale era o intarsie cu elemente geometrice în acelaşi stil. Uşile palatului completau desăvârşirea decoraţiunilor în stil eclectic. Inclusiv clanţele din bronz erau adevărate opere de arta.

Zugrăveala pereţilor era demonstraţie de măiestrie a artei anului 1900.

,,La etaj mai exista un vitraliu, în holul principal. Capela adăpostea decoraţiuni specifice unui lăcaş de cult neobaroc, iar turnurile şi acoperişul aveau decoraţiuni metalice’’, precizează Episcopia Greco-Catolică.

Toate aceste valori patrimoniale vor fi evaluate de o comisie specială a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea pentru a se constata dacă se mai pot recupera.

Proiect pentru reconstruire

În perioada care urmează, atenţia Episcopiei Greco-Catolice va fi direcţionată spre eliminarea oricărui risc de prăbuşire a pereţilor Palatului. Totodată, reprezentanții Episcopiei vor lucre la un proiect pentru reconstruirea Palatului Episcopal.

,,Tristul eveniment reprezintă o tragedie atât pentru Biserica Greco-Catolică, cât şi pentru Oradea, întrucât clădirea, monument istoric, este o emblemă a comunităţii orădene, fiind încărcată de istorie şi semnificaţii’’, a scris Eugen Ivuț. Imobilul nu a fost asigurat.

Istorie

Palatul episcopal a fost ctitorit de către episcopul Demetriu Radu, cel care a prezidat împreună cu Gheorghe Pop de Băseşti, Marea Adunare de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.

Palatul a fost inaugurat în 1905, fiind realizat în stil eclectic. Proiectul edificiului poartă semnătura arhitectului Rimanoczy Kalman jr.

În 1948, odată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist, clădirea a fost confiscată şi transformată în Şcoală Populară de Arte, iar mai târziu a devenit Bibliotecă Judeţeană.

Palatul Episcopal a fost retrocedat Episcopiei Greco-Catolice în anul 2005.

De la preluarea sa, cu grija episcopului greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea, a fost restaurat acoperişul, faţada exterioară şi curtea.

,,Suntem încrezători în Bunul Dumnezeu, care nu ne-a abandonat niciodată. El va fi cel care ne va ajuta împreună cu toţi oamenii de bunăvoinţă’’, spun cu încredere reprezentanții Episcopiei Greco-Catolice.

Pompierii bihoreni se luptă cu un incendiu de proporții ce a izbucnit în Piața Unirii, la Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea. https://youtu.be/zpiVPeZUc5g [related-post post_id="2099131"] https://youtu.be/uusqj_cuntc [related-post post_id="2099066"] [related-post post_id="20...
Palatul Episcopiei Greco-Catolice, emblemă a Oradiei, a ars sâmbătă seara. În total, 1.300 de metri pătrați din clădire au fost afectați. Acoperișul și nivelul I al clădirii au fost distruse în totalitate. Incendiul a fost stins după aproape patru ore. Pompierii, Poliția și Parchetul de pe lângă Jud...
Cu aproximativ o oră înaintea izbucnirii incendiului, un orădean a filmat scurtcircuitul luminilor de pe fațada Palatului Episcopiei Greco Catolice. În același timp, un alt tânăr a surprins flăcări la cablajul de pe strada Mihai Pavel. Deși încă nu a fost finalizată ancheta care va dezvălui cauz...
Un tânăr, aflat în zonă, la părinții săi a relatat că la ora 20:45 a sunat la 112 pentru a anunța că pe stradă, foarte aproape de clădirea Episcopiei Greco-Catolice, cablajul de pe lângă o lampă de iluminat a luat foc. Potrivit tânărului, pompierii nu au venit atunci la fața locului pentru a vede...1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor