Pierderile provocate de secetă, evaluate

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
Nicolae Hodişan FOTO:S.Al.
Nicolae Hodişan FOTO:S.Al.
În Bihor nu mai puţin de 25.000 ha de porumb şi 3.000 ha din cele 4.500 ha de soia au fost afectate de secetă.

Din cauza fenomenelor climatice din vara acestui an, caracterizate prin caniculă şi arşiţă cu temperaturi care au depăşit cu mult media normală pe perioade lungi de timp, la nivel naţional a fost demarată o acţiune de evaluare a pagubelor produse culturilor agricole.

Astfel, până la data de 30 septembrie 2015, Direcţiile Judeţene pentru Agricultură împreună cu Prefecturile şi Administraţiile Locale, au evaluat efectele acestor fenomene, rezultatele centralizate urmând a fi comunicate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, respectiv Comandamentului Central pentru Situaţii de Urgenţă.

„În judetul Bihor, datele indică următoarea situaţie: la culturile de porumb, din totalul de aproximativ 86.000 ha însămânţate în primăvara, circa 25.000 ha au fost afectate, la floarea soarelui din cele 36.000 ha, 10.500 au avut de suferit precum şi 3.000 ha de soia din totalul de 4.500 ha însămânţate”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direţiei pentru Agricultură Bihor.

Păşunile şi fâneţele au fost efectiv pârjolite în unele regiuni ale judeţului astfel că şi animalele au avut de suferit prin compromiterea a 16.500 ha din totalul de 42.000 ha păşuni şi fâneţe.

Aceste date se vor centraliza la nivel naţional astfel încât să se poată creiona o situaţie cât mai reală a pierderilor datorate acestor fenomene urmând ca Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale împreună cu alte instituţii guvernamentale să vină în sprijinul celor care au avut de suferit pierderi de producţie în acest an.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !