Plagiat la sânge, cu demisie

De Cristian Horgoș
Plagiat la sânge, cu demisie
„Cangrena” plagiatului a atins şi un cunoscut hematolog, căreia îi sunt recunoscători destui pacienţi orădeni.

Pe site-ul Universităţii din Oradea, Comisia de Etică a postat raportul privind sesizarea de plagiat care a vizat-o pe şef de lucrări Otilia Gheorghe L. (medic hematolog la Spitalul Municipal „Gavril Curteanu”) şi o colegă cu gradul de profesor universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie (FMF). Plagiatul a fost semnalat printr-un e-mail care compara o lucrare despre limfomi non-Hodgkin publicată în Analele Societăţii Române de Biologie Celulară şi un articol apărut în 2008, într-o revistă americană.

Pe 5 septembrie, Comisia de Etică a solicitat FMF o listă de experţi şi l-a anunţat pe rectorul Bungău despre demararea anchetei.

La scurt timp şefa de lucrări a demisionat de la Universitate şi nu s-a prezentat la audieri ci doar a trimis o declaraţie notarială prin care a exonerat-o de orice vină pe colega cu gradul de profesor universitar. Dealtfel, aceasta din urmă a arătat în faţa Comisiei că nu a semnat niciun document privind publicarea lucrării şi nici nu a folosit-o pentru promovare didactică, arătând că „aveam gradul de profesor universitar din 2004 şi nu am candidat pe alte funcţii”.

Iar experţii FMF au stabilit că lucrara incriminată copiază paragrafe întregi din originalul, publicat în anul 2008 de către Raquel Malumbres şi alţii în SUA.

Demisia a ţinut loc însă de orice sancţiune academică, prin urmare Comisia de Etică a dictat retragerea lucrării plagiate şi a recomandat „co-autoarei” involuntare „sporirea vigilenţei în situaţia pubicării unor alte lucrări ştiinţifice în calitate de colaborator”.

 

Detector de „copy-paste”

Totodată, în asentimentul rectorului Constantin Bungău, Comisia de Etică a recomandat introducerea unui sistem informatizat de prevenţie a eventualelor acuzaţii de plagiat faţă de revistele ştiinţifice şi cărţile publicate la Editura Universităţii din Oradea.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !