bihon.ro Web analytics

Plagiat la sânge, cu demisie

„Cangrena” plagiatului a atins şi un cunoscut hematolog, căreia îi sunt recunoscători destui pacienţi orădeni.
Scris de erdei - „Cangrena” plagiatului a atins şi un cunoscut hematolog, căreia îi sunt recunoscători destui pacienţi orădeni.

Pe site-ul Universităţii din Oradea, Comisia de Etică a postat raportul privind sesizarea de plagiat care a vizat-o pe şef de lucrări Otilia Gheorghe L. (medic hematolog la Spitalul Municipal „Gavril Curteanu”) şi o colegă cu gradul de profesor universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie (FMF). Plagiatul a fost semnalat printr-un e-mail care compara o lucrare despre limfomi non-Hodgkin publicată în Analele Societăţii Române de Biologie Celulară şi un articol apărut în 2008, într-o revistă americană.

Pe 5 septembrie, Comisia de Etică a solicitat FMF o listă de experţi şi l-a anunţat pe rectorul Bungău despre demararea anchetei.

La scurt timp şefa de lucrări a demisionat de la Universitate şi nu s-a prezentat la audieri ci doar a trimis o declaraţie notarială prin care a exonerat-o de orice vină pe colega cu gradul de profesor universitar. Dealtfel, aceasta din urmă a arătat în faţa Comisiei că nu a semnat niciun document privind publicarea lucrării şi nici nu a folosit-o pentru promovare didactică, arătând că „aveam gradul de profesor universitar din 2004 şi nu am candidat pe alte funcţii”.

Iar experţii FMF au stabilit că lucrara incriminată copiază paragrafe întregi din originalul, publicat în anul 2008 de către Raquel Malumbres şi alţii în SUA.

Demisia a ţinut loc însă de orice sancţiune academică, prin urmare Comisia de Etică a dictat retragerea lucrării plagiate şi a recomandat „co-autoarei” involuntare „sporirea vigilenţei în situaţia pubicării unor alte lucrări ştiinţifice în calitate de colaborator”.

 

Detector de „copy-paste”

Totodată, în asentimentul rectorului Constantin Bungău, Comisia de Etică a recomandat introducerea unui sistem informatizat de prevenţie a eventualelor acuzaţii de plagiat faţă de revistele ştiinţifice şi cărţile publicate la Editura Universităţii din Oradea.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  Renasc speranțele la calificare: CSM Oradea câștigă meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 75-58 meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász.

  România

  Incident halucinant: O familie a fost atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Selina și Construcții Bihor, oferte pentru parcarea de pe str. Iosif Vulcan 
  Inițiativa a stârnit nemulțumirea riveranilor, dar petiția lor n-a produs efectele dorite. Primăria a scos la licitație proiectarea și execuția parcării dintre case.

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  PSD și UDMR au blocat reorganizarea de la Școala Francisc Hubic
  Aleșii județeni au respins, pentru a treia oară, aprobarea organigramei Centrului de Cultură al Județului Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victorie civică la Sântandrei: Justiția spune ”NU” definitiv incineratorului de animale de lângă Palota
  Asociația ”Santandrei Metropolitan Area” (SMA) a reușit să blocheze definitiv prin intermediul justiției înființarea unui incinerator de animale pe raza comunei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Oradea - Sânmartin - exproprieri în valoare de 2 milioane euro
  Consilierii județeni au aprobat marți culoarul de expropriere pentru drumul de legătură Oradea - Sânmartin. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.