Poliţiştii de prevenire bihoreni acţionează pentru siguranţa copiilor din comunităţile rurale

De Alexandra Lăzureanu
Poliţiştii de prevenire bihoreni acţionează pentru siguranţa copiilor din comunităţile rurale
În perioada februarie – martie a.c., poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu poliţiştii Serviciului de Ordine Publică – Compartimentul Sisteme de Securitate, Serviciului Rutier, poliţiştii de la posturile comunale de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor acţionează în mediul rural din Judeţul Bihor alături de reprezentanţi ai Centrului Regional Oradea – Agenţia Naţională Împotiva Traficului de Persoane în cadrul campaniei preventive „Copilărie în siguranţă”.


În acest context, poliţiştii bihoreni şi partenerii de program derulează o serie de activităţi preventive în mediul rural, menite să contribuie la prevenirea criminalităţii şi la creşterea gradului de siguranţă a minorilor.
Grupurile ţintă ale activităţilor preventive desfăşurate de poliţiştii bihoreni sunt elevii de la instituţiile de învăţământ din mediul rural şi părinţii acestora, cadrele didactice şi alţi reprezentanţi ai comunităţilor locale cu rol în modelarea comportamentală a tinerilor sau în asigurarea protecţiei acestora.

Scopul campaniei îl reprezintă informarea cetăţenilor cu privire la măsurile de autoprotecţie care trebuie adoptate pentru reducerea riscului de victimizare prin diverse tipuri de criminalitate.

Informaţii preţioase

Informaţiile transmise de poliţiştii bihoreni şi partenerii de program în cadrul campaniei preventive sunt adaptate în funcţie de publicul ţintă. Astfel, pentru elevi s-au avut în vedere, cu prioritate prezentarea unor prevederi ale Codului Penal (adaptate nivelului lor de înţelegere): noţiuni privind infracţiunea, răspundere penală, măsuri ce pot fi luate faţă de minori, studii de caz, prezentarea unor fapte ce se circumscriu comportamentului antisocial şi riscurile la care se expun cei care le săvârşesc (fapte contravenţionale / prevăzute de regulamentele şcolare), consecinţele sociale ale comiterii de fapte ilegale asupra făptuitorului / victimei, noţiuni de legislaţie şi educaţie rutieră pentru copii, identificarea unor modalităţi de gestionare nonviolentă a conflictelor şi s-au dicutat de asemenea aspecte legate de prevenirea traficului de persoane şi modalităţile de prevenire a acestuia.

Pentru părinţi şi profesori, mesajele transmise de poliţiştii bihoreni se orientează înspre prezentarea fenomenului delincvenţei juvenile şi a semnelor timpurii ale apariţiei acestuia, prevederi legale privind răspunderea penală a minorului delincvent, acţiuni şi modalităţi de intervenţie în prevenirea traficului de persoane şi modalităţile de prevenire a acestuia, au fost menţionate instituţiile care oferă servicii minorilor delincvenţi şi colaborarea familiei / şcolii cu acestea. S-a discutat de asemenea şi despre prevenirea accidentelor rutiere şi recomandări preventive adresate bicicliştilor, pietonilor, căruţaşilor etc..

Astfel de acţiuni preventive au avut loc în cursul lunii februarie a.c. în cadrul comunităţilor rurale din Tinca, Cefa, Inand, Nojorid, Haieu, Rontău, Săcădat şi Săbolciu. În fiecare dintre instituţiile şcoalre vizitate de poliţiştii bihoreni au fost realizate activităţi preventive cu elevii, profesorii şi părinţii, au fost vizionate filme educativ – preventive şi au fost distribuite materiale informativ – preventive cu mesaj adecvat temei campaniei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !