Posesorii de arme şi muniţie, obligaţi

De Alexandra Lăzureanu
1Comentariu
Posesorii de arme şi muniţie, obligaţi
Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Bihor ţin să reamintească posesorilor de arme şi muniţie câteva obligaţii.

Astfel permisul de armă are o valabilitate de 5 ani de la data emiterii sau a ultimei vize, iar posesorii au obligaţia ca, în termen de 10 zile de la data la care expiră valabilitatea permisului de armă, să depună de îndată toate armele deţinute şi întreaga cantitate de muniţie la un armurier autorizat, iar în termen de 10 zile să facă dovada depunerii acestora la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Bihor. Uzul de armă letală şi neletală nu poate fi efectuat decât în scopurile pentru care s-a dat autorizarea şi în condiţiile prevăzute de lege. Folosirea armelor în alte condiţii decât cele legale constituie infracţiunea de uz de armă fără drept, sancţionată cu închisoare de la 1-5 ani , respectiv 6 luni la 3 ani în cazul armelor neletale supuse autorizării. Este interzisă folosirea armei în cazul agresiunilor verbale, conflictelor ori pentru intimidare sau ameninţare! Pierderea sau furtul armei sau muniţiei trebuie anunţate în scris, în termen de 24, la organul de poliţie pe a cărui rază de competenţă s-a comis fapta. Pierderea sau furtul armelor din motive imputabile deţinătorului atrag măsura sancţionării contravenţionale a acestuia cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei şi măsura administrativă de revocare definitivă a dreptului de port şi folosire a armelor.

Măsuri de siguranţă

Titularii de permise de armă au obligaţia să ia măsurile necesare pentru a asigura securitatea armelor şi muniţiilor pe care le deţin şi să nu permită accesul la ele persoanelor care nu au dreptul să deţină arme şi muniţii. Este INTERZISĂ păstrarea armei în alte locuri ca: autoturisme, garaje, anexe ale gospodăriilor, sălaşuri, la locul de muncă, în ateliere, cabane de odihnă sau agrement, la prieteni, părinţi, cunoştinţe, în camerele de hotel. Armele vor fi asigurate la locuinţa deţinătorului, în cutii metalice special amenajate, asigurate cu cel puţin două sisteme de închidere, bine fixate în podea sau perete. Piesa a III-a sau închizătorul armei cu glonţ şi muniţia se vor păstra asigurate în locuri care oferă securitate deplină şi complet separate de armă. În cazul în care arma scurtă (pistol, revolver) se află asupra persoanei, aceasta se păstrează obligatoriu ascunsă vederii, în toc, pe curea sau ham, fiind STRICT INTERZISĂ păstrarea sa în genţi, poşete etc.. „Procurarea armelor neletale supuse autorizării de pe teritoriul altor state şi introducerea acestora în România, fără îndeplinirea condiţiilor legale impuse de legislaţia română, constituie infracţiune şi se pedepseşte conform prevederilor Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, cu pedeapsă privativă de libertate de la 3 luni la 1 an” precizează oamenii legii.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor