Poveste hippie cu Mike Godoroja & Blue Spirit

De Camelia Busu
Reactualizat la:
Poveste hippie cu Mike Godoroja & Blue Spirit
Sâmbătă seara povestea pe note a fost cântată mai bine de două ore în Abyss.

Concertele lor sunt o poveste frumoasă şi în acelaşi timp tristă. O poveste care porneşte din vremea Beatles când „Lucy în the sky with diamonds” trecea de la notele inspirate de un desen de copil la speculaţiile iniţialelor LSD. Continuă apoi cu versurile volumului de poezii „Aer cu diamante”, scris de patru poeţi optzecişti: Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei, Florin Iaru şi Ion Stratan, o trimitere oarecum la piesa beatles-ilor. O carte scoasă pe banii lor, fentând cenzura comunistă, în care propuneau un nou fel de a simţi şi gândi poezia tragică şi profundă. Povestea se retranspune după ani de muncă pe note muzicale în albumul „Hippie cu diamante”. Spiritul flower power revine în piese blues, cu influenţe etno, country-folk sau rock psihedelic. Şi povestea continuă underground prin neobosita luptă de a promova adevăratele valori, de a păstra şi perpetua în conştiinţa noilor generaţii muzica de calitate în detrimentul sonorităţilor comerciale, golite de orice mesaj sau măiestrie artistică.

Concertul de sâmbătă seara din Abyss a fost oarecum atipic. Chiar dacă sala nu a fost tixită de public, poate de vină fiind şi un concert de jazz programat în altă locaţie cam la aceeaşi oră, cei care s-au adunat în faţa scenei au avut „forţa” unei armate de fani, „injectând” adrenalină în artiştii care au uitat de cele zece ore de drum şi de oboseală, depăşind cu mult timpul obişnuit pentru un concert de club. Playlistul a adunat, printre altele piesele: „Balada lucrătorului ostenit”, „Mă doare”, „Caii din pădurea Letea”, „Maitreyi” sau „Mi-e frig”.

Cu dedicaţie pentru un corifeu al muzicii a sunat piesa „Ultima zi în ţară a lui Dan Andrei Aldea”, amintind de faptul că Oradea a fost privilegiată găzduind, după mai bine de 30 de ani de absenţă, concertul muzicianului. La „Hey Joe”, cântată în amintirea lui „Moţu” Florina Pittiş, s-a dezlănţuit Blue Spirit. Alex Vişan a „rupt” riff-ul chitarei. Tricoul negru cu Black Sabbath – Rules of hell pe care-l purta a fost ca o inspiraţie pentru improvizaţiile tânărului instrumentist. Alex Vişan rules! Tandemul de bass şi tobe, Alex Davidescu şi Vali Vătuiu a continuat demonstraţia de măestrie. Mihai Alexandru la acordeon, claviaturi şi chitară întregeşte cvartetul de instrumentişti ce spun, alături de Mike Godoroja, povestea hippie.

O seară specială, un concert care nu trebuia ratat, aproape trei ore de blues alternativ după care primul impuls ar fi fost, poate, să ieşi în stradă, să împarţi viniluri cu muzică adevărată şi să spui „Vă rog să aveţi o viaţă frumoasă/ Vă rog să aveţi grijă de voi/ Să aveţi soarele în casă/ Şi să vă amintiţi de noi!”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !