Pregătesc montarea primelor grinzi ale viaductului de pe drumul expres

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
9Comentarii
Prima pilă e pregătită pentru montarea grinzilor
Prima pilă e pregătită pentru montarea grinzilor
Prelungirea drumului expres: au fost turnate primele grinzi dintre cele necesare la viaduct și pod. Săptămâna viitoare, cel târziu, ar urma să fie livrate la Oradea.

În capătul dinspre Real al prelungirii drumului expres, șantierul este în faza livrării primelor grinzi necesare atât la pod cât și la viaduct. Acestea au fost comandate la o unitate de producție din Deva și primele au fost deja turnate, în urmă cu 10 zile.

Lungimea unei grinzi de la viaduct este 24m și greutatea, de 21 tone, iar la pod, o grindă are 8m lungine și 5 tone. La viaduct lucrează firma clujeană MBS Group. Inginerul coordonator al lucrării, Pompiliu Caragia, spune că e de așteptat ca pe săptămâna viitoare să fie livrate primele grinzi de la Deva.

Grinzile au fost turnate, la Deva, în urmă cu 10 zile Sursa: Pompiliu Caragia ©

„Primele vor ajunge grinzile mari de la prima deschidere, cu acelea vrem să începem. Pe fiecare deschidere avem câte 12 grinzi și avem 10 deschideri. Sunt două culee, una la intrare și una la ieșire și între ele avem încă 9 pile. Vor fi 120 de grinzi în total.
Ne-am uitat pe prognoză și săptămâna viitoare sunt anunțate câteva ploi. Asta ne-ar îngreuna puțin situația. Avem lucrări de sudură de făcut și sudura pe ploaie e imposibil de realizat”, spune el.

La 70%

Inginerul estimează stadiul lucrărilor în această porțiune la 70%.

Conform graficului pe grinzi, pe finalul anului sau cel târziu la finalul lui ianuarie ar trebui să ajungă toate grinzile mari, dar atât livrarea cât și amplasarea lor e condiționată de vreme.

„Poligonul de execuție este un câmp deschis. Dacă vor fi temperaturi negative de până la -15, -20 de grade, va fi dificil de turnat betoane. Ei, la Deva, amenajează un cort dar dacă temperatura scade urât, degaba bagă tun de căldură că nu face față. Temperatura optimă ca să torni beton la parametri care trebuie aici este de cel puțin 10 grade. Nu îți permiți nicio abatere la lucrare de genul acesta, e o chestiune delicată și trebuie făcute lucrurile ca la carte că dai garanție. Noi estimăm că la final de ianuarie vor fi toate grinzile aici – 120 mari, între deschideri și 25 mici, la pod”, precizează inginerul.

Pe amplasament, prima dintre pile e gata 100%, cu tot cu cuzineții. După ce începe livrarea prefabricatelor, planul este ca săptămânal să fie montate câte un set de 12 grinzi. Cea mai înaltă dintre pile are maximum 12 m, e cea de la baza dealului.

Acum, MBS are cea mai are una dintre perioadele cele mai „aglomerate” cu muncitori, dacă în general, pe amplasament au fost, în medie, 25 de angajați, acum s-a ajuns la 35 de muncitori.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor