Pregatiri de Ziua Mortilor

De Dan Birta
Reactualizat la:
2Comentarii
Flori pentru toate buzunarele
Flori pentru toate buzunarele
Pieţele şi locurile mai aglomerate din Oradea au fost ocupate, cu multe zile înainte de Ziua Morţilor, de către vânzătorii de coroane, flori, candele şi lumânări. Dar, socoteala de acasă nu s-a prea potrivit cu cea din târg.

La sfârşitul săptămânii trecute, timpul fiind nefavorabil, clienţii au fost cam puţini. Comercianţii şi-au mai revenit în această săptămână, dar majoritatea spun că vânzările sunt sub aşteptări. „Merge foarte slab. Concurenţa este mare. Cine a avut flori în grădină, cum nu a îngheţat încă, le-a scos la vânzare”, se revoltă un cultivator de flori.

Astfel, florile se vând de la 2 – 3 lei în sus buchetul. Ghivecele cu 4 – 5 lei. Preţul coroanelor începe de la 10 lei bucata. Lumânări se găsesc la preţuri de 1 – 2 lei, iar candele începând cu 3 lei bucata.

„Cred că nu este scumpă o coroană cu 10 lei, din conuri de brad şi flori artificiale. Este mult de muncă pe ea şi costă şi materia primă”, ne-a declarat o vânzătoare. Pensionarii nu sunt totuşi de acord şi caută să găsească ceva şi mai ieftin.

Potrivit lui Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Domeniului Public (ADP) Oradea, de Ziua morţilor sunt aşteptaţi în Cimitirul Municipal Rulikowski peste 30.000 de vizitatori. „Sloganul pentru această perioadă este: «Curăţenie şi siguranţă în cimitir»”, a precizat Florin Alexandru. Acesta îi informează pe orădeni că a fost întărită paza, pentru a nu exista evenimente de genul furturilor şi se va pune un accent mai mare pe curăţenie.

Program prelungit la cimitir

În data de 1 noiembrie (cu ocazia Zilei Morţilor), cimitirul va fi deschis între orele 8:00 – 24:00. Accesul auto în cimitir va fi interzis, cu excepţia autovehiculelor care transportă persoane cu handicap locomotor sau mobilitate redusă, care vor trebui să aibă asupra lor legitimaţia care atestă acest fapt. Viteza de deplasare în incinta cimitirului este de maxim 20km/h, parcarea se va face fără a deranja accesul pietonilor şi traficul auto. Cei care doresc unelte (sape, greble, lopeţi, mături etc) pentru aranjarea mormintelor, le pot obţine la intrarea în cimitir de la postul de pază, pe bază de buletin.

Aparţinătorii care nu cunosc poziţia corectă a mormintelor în parcele se pot adresa biroului de evidenţă situat la intrarea în cimitir. În data de 1 noiembrie 2012, nu se vor desfăşura activităţi de concesionări, respectiv reconcesionări a locurilor de veci.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor