Preotul Pop, oprit de la „cele sfinte”

De Cristian Horgoș
4Comentarii
Ovidiu Pop
Ovidiu Pop
Episcopia Ortodoxă l-a oprit pe preotul Ovidiu Pop de la „săvârşirea celor sfinte” în timpul cercetărilor penale.

„La Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei s-a luat act, cu surprindere şi tristeţe, despre reţinerea şi arestarea, de către organele competente ale statului, a preotului misionar Ovidiu Miron Pop, care a fost, până în prezent, îmbisericit la parohia «Adormirea Maicii Domnului», Biserica cu Lună, din Oradea, la cererea slujitorilor parohiei. Îndată ce s-a aflat despre situaţia apărută, în dimineaţa zilei de 13 mai 2014 preotul misionar Ovidiu Miron Pop a fost oprit total de la săvârşirea celor sfinte, pe întreaga durată a cercetărilor penale, urmând ca, în funcţie de rezultatul cercetărilor, să fie luate toate măsurile ce se impun”, se arată în comunicatul transmis de Episcopia Ortodoxă atât pe propriul site cât şi pe basilica.ro.

Încă un preot pe arest

Pe 25 aprilie, procurorii DNA Oradea au anunţat începerea urmăririi penale şi faţă de Ioan Poenar, preot ortodox în judeţul Hunedoara, în cadrul unei grupări suspectate de evaziune fiscală în centrul căreia se află orădeanul Boer Vasile Valer, administrator al SC Oilserv Total srl Oradea. Prejudiciul provocat prin evaziunea realizată cu tranzacţii petroliere a fost estimată la 14 milioane de euro. Tot pe 25 aprilie, cei şapte suspecţi au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Bihor pentru 30 de zile, decizie confirmată, după contestaţie, şi de Curtea de Apel Oradea.

Ex-stareţa din Voivozi

De asemenea, în noiembrie 2012, Episcopia Ortodoxă a Oradiei anunţa destituirea stareţei Mănăstirii Voivozi în urma dispariţiei unor odoare din inventarul Mănăstirii printre care două icoane mari, îmbrăcate în întregime în argint masiv şi placate cu aur şi pietre preţioase de mari dimensiuni, şi racla cu sfinte moaşte.

Şi un preot romano-catolic

Tot procurorii anticorupţie de la DNA Oradea au comunicat, în martie 2013, un alt caz intrat în anchetă după un autodenunţ al preotului romano-catolic Anton Mercsak din Valea Cerului. Astfel, presat de executările silite pentru „împrumuturi” de circa 40.000 de euro, preotul Mercsak s-a autodenunţat că ar fi dat mită unui aleşdean pentru a i se rezolva două cauze rutiere penale (unul pentru alcoolemie şi unul pentru fugă de la un accident produs la Fegernicul Nou). Aleşdeanul a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, o nouă înfăţişare fiind programată chiar astăzi, pe rolul Tribunalului Bihor.

După mediatizarea autodenunţului preotului Anton Mercsak, epicopul Böcskei László şi-a cerut scuze întregii comunităţi romano-catolice din Valea Cerului pentru „situaţia stânjenitoare” şi a promis că va lua măsuri după clarificarea cercetărilor.

Pastor din Uileacu de Munte

La începutul acestei luni, peste o sută de săteni reformaţi din Uileacu de Munte au protestat cerând înlocuirea pastorului Orbán Zoltán pe care îl acuzau că a înstrăinat mai multe bunuri ale parohiei: terenuri agricole, terenul de sub biserică, grădina casei parohiale, obiecte de cult, mobilier şi utilaje agricole. Întrebat de Jurnal Bihorean ce măsuri are în vedere faţă de păstorul în cauză, episcopul reformat Csuri Istvan a pasat problema în curtea Eparhiei.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor