Pret de referinta mai mic, la grau

Pret de referinta mai mic, la grau
Legislativul judeţean a aprobat un preţ mai mic la grâul din arendă. A crescut, în schimb, preţul pentru cartofi, fructe şi soia.

Consiliul Judeţean a aprobat luni modificarea preţurilor de referinţă la produsele agricole vegetale. Noile preţuri sunt valabile pentru anul agricol 2012 şi anul fiscal 2013. Preţurile aprobate de Legislativul judeţean au fost propuse de către Direcţia pentru Agricultură şi vin să modifice preţurile de referinţă aprobate de acelaşi Consiliu Judeţean, în noiembrie 2012.

Comparativ cu nivelul preţurilor de referinţă aprobate anul trecut, se remarcă scăderea preţului la cereale (grâu, orz, porumb), păstrarea preţului de referinţă la floarea soarelui şi un preţ sensibil mai mare pentru rapiţa de ulei. Au crescut vertiginos, în schimb, preţurile de referinţă la soia, cartofi, mere, piersici şi prune.

Via PSD-PC

Aceste preţuri de referinţă (fără TVA) se aplică produselor agricole care fac obiectul arendei.

Executivul CJ Bihor şi-a justificat Hotărârea prin solicitarea venită dinspre Direcţia pentru Agricultură. „Cu adresa nr. 2111 din 23.07.2013, Direcţia pentru Agricultură Bihor, urmare a numeroaselor sesizări primite de la fermieri, precum şi din partea unor organisme şi instituţii reprezentative privind preţul scăzut al cerealelor din anul 2013 pune la dispoziţie preţurile medii fără T.V.A la produsele agricole vegetale care fac obiectul arendei în Judeţul Bihor propune modificarea preţurilor medii la unele produse agricole vegetale”, se arată în expunerea de motive a Hotărârii.

În acest context, amintim că şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang, a abordat problema preţului de referinţă la grâu. Într-o postare pe propriul blog, datată 21.07.2013, Mang cerea scăderea preţului de referinţă la grâu, ca urmare a recoltei bogate din acest an. Şeful PSD Bihor spune că astfel impozitul aferent va fi mai mic, iar evaziunea fiscală se va diminua. 

FACT BOX

Preţuri de referinţă

                                            2011/2012               2012/2013

Grâu                                   0,80 lei/kg               0,60 lei/kg

Orz                                      0,60 lei                      0,55 lei

Porumb                             0,70 lei                       0,60 lei

Floarea soarelui               1,80 lei                       1,80 lei

Rapiţă ulei                         1,90 lei                       2,25 lei

Soia                                      1,40 lei                       2,20 lei

Cartof                                  0,60 lei                       1,15 lei

Mere                                      1 leu                            1,90 lei

Piersici                                  1,50 lei                       2,25 lei

Prune                                    0,80 lei                      1,80 lei

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor