Prim-procurorul de la Beiuş, în arest preventiv

De Crina Dobocan
1Comentariu
Prim-procurorul de la Beiuş, în arest preventiv
Ioan Gligor Sabău, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Dezbateri lungi la Curtea de Apel Oradea, joi noaptea, unde magistraţii au analizat propunerea de arestare preventivă formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea pe numele lui Gligor Ioan Sabău, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş. La finalul celor peste cinci ore de dezbateri, magistraţii au admis propunerea procurorilor anticorupţie şi au dispus arestarea preventivă a inculpatului Gligor Sabău, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 18 decembrie 2015 şi până la 16 ianuarie 2016, inclusiv.

Hotărârea pronunţată de judecătorii Curţii de Apel Oradea poate fi atacată cu contestaţie care se va judeca la Înalta Curte de Casţie şi Justiţie.

Gliglor Sabău este acuzat de colegii săi de breaslă de luare de mită (4 infracţiuni, din care 3 în formă continuată), şantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

Procurorii anticorupţie au mai dispus şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Adriana Ardelean, procuror în cadrul aceluiaşi Parchet, pentru abuz în serviciu şi Dinu Mihai Lupaş, pentru şantaj.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează că, în perioada 2009 – 2012, Gligor Sabău, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, a pretins și primit diferite foloase necuvenite (lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea și avansarea unei rude la locul de muncă, asfaltarea drumului de acces la locuința sa, racordarea locuinței personale la rețeaua de apă geotermală a orașului prin decontarea lucrării din bugetul local), în valoare totală de 36.703 lei, de la primarul Beiuşului (denunțător în cauză).

,,În schimbul foloaselor pretinse și primite, magistratul urma să protejeze activitatea infracțională a denunțătorului și să nu își îndeplinească, ori să își îndeplinească în mod defectuos, atribuțiile de serviciu ce decurgeau din funcția deținută și prevăzute de lege, constând în conducerea și coordonarea directă a activității Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș și implicit activitatea de supraveghere a cercetărilor penale în dosarele aflate în lucru la Poliția municipiului Beiuș.
În concret, magistratul urma să facă demersuri și să își exercite atribuțiile ce decurgeau din funcția deținută, în favoarea persoanei respective, în sensul soluționării favorabile a dosarelor penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș care-l vizau pe denunțător și, totodată, să nu procedeze la sesizarea din oficiu și constituirea de noi dosare penale cu privire la faptele penale comise de către acesta din urmă, în domeniul achizițiilor publice, cât și în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu’’, au arătat procurorii DNA.

Asfalt contra donaţii

Procurorii DNA au mai arătat că, în vara anului 2009, Gligor Sabău i-a cerut unei persoane din conducerea Episcopiei Române Unite cu Roma Greco – Catolică Oradea (denunțător în cauză), să doneze municipiului Beiuș suprafața de 427 mp teren, aflat în proprietatea unității de cult, astfel încât Primăria municipiului Beiuș să poată asfalta drumul ce face accesul la locuința sa din municipiul Beiuș.

,,Lucrările de asfaltare ce urmau a fi executate în favoarea magistratului, beneficiar al drumului de acces, nu puteau fi realizate și decontate din bugetul local al primăriei decât dacă terenul ce urma a fi asfaltat ar fi fost în proprietatea primăriei Beiuș. Ca urmare a demersurilor efectuate de inculpatul Gligor Ioan Sabău, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, în data de 28 septembrie 2009, a fost încheiat un contract de donație prin care reprezentanții Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco – Catolică Oradea, au donat municipiului Beiuș suprafața respectivă de teren. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care, pe rolul Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș, era înregistrat un dosar penal având ca obiect comiterea infracțiunilor de furt calificat, distrugere și profanare de morminte în care erau vizați reprezentanții Bisericii Greco – Catolice’’, au mai arătat magistraţii DNA.

Ameninţări

Se pare că, în primăvara acestui an, Gligor Sabău ar fi aflat, printr-un intermediar, despre intenția lui Adrian Domocoş, primarul Beiuşului, de a formula un denunț penal împotriva sa pentru săvârșirea unor fapte de corupție, comise în exercițiul mandatului de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș.
În acest context, magistratul ar exercitat acte de constrângere asupra persoanei respective, prin amenințarea cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar expune, în cazul în care ar formula o astfel de sesizare, amenințare menită să determine persoana respectivă să nu sesizeze instituțiile anticorupție, respectiv Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea.

,,Concret, inculpatul Sabău Gligor Ioan i-a transmis în mod direct persoanei respective, prin intermediul inculpatului Lupaș Mihai Dinu, cumnatul său, și prin intermediul unei alte persoane, că deține dovezi din care rezultă că denunțătorul ar fi încălcat obligațiile ce decurgeau din măsurile preventive luate împotriva sa de către organele judiciare (Curtea de Apel Oradea/Înalta Curte de Casație și Justiție), respectiv: că ar fi luat legătura cu persoane cu care avea interdicția de a comunica şi că deține dovezi privind comiterea unor noi fapte penale, în legătură cu finanțarea ilegală din fonduri publice a echipei de fotbal din Beiuș. De asemenea, i-a mai comunicat persoanei respective că îl va trimite la D.N.A. pe cumnatul său, inculpatul Lupaș Dinu, să formuleze denunț penal împotriva acelelei persoane, pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită, constând în primirea unor sume de bani remise în legătură cu emiterea unor autorizații de construcție’’, au mai arătat procurorii DNA Oradea.

,,La începutul anului 2015, în contextul în care aceeași persoană cu funcție de conducere din cadrul primăriei Beiuș era cercetată de o unitate de Parchet în mai multe dosare de corupție, iar în presa locală au apărut mai multe articole pe această temă, inculpatul Sabău Gligor Ioan l-a determinat pe cumnatul său Lupaș Mihai Dinu să nu formuleze un denunț penal împotriva funcționarului respectiv pentru comiterea a două infracțiuni de luare de mită, comise în legătură cu eliberarea autorizațiilor de construcție a unor imobile aparținându-i denunțătorului și să nu sesizeze organele abilitate.
La momentul respectiv, inculpatul Sabău Gligor Ioan se afla, din nou, în relații apropiate/cordiale cu funcționarul respectiv și nu avea cunoștință despre intenția acestuia de a formula denunț penal împotriva sa și de a aduce la cunoștința organelor judiciare aspecte despre foloasele necuvenite primite de magistrat pentru a-i asigura protecția’’, susţin procurorii anticorupţie.

Relaţii tensionate

Pe de altă parte, pe 4 iunie 2013, într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, procurorul Adriana Ardelean, din cadrul acestei unități de Parchet, fiind determinată și ajutată de prim-procurorul Gligor Sabău care, în perioada respectivă, se afla în relații tensionate cu primarul Beiuşului, a dispus, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și judiciare, luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea reparării pagubei, asupra unui autoturism aflat în proprietatea persoanei vătămate/părții civile Ocolul Silvic Codrii Beiușului (instituție publică, administrând fondul forestier aflat în domeniul public al Primăriei mun. Beiuș), până la concurența valorii pagubei, respectiv până la concurența sumei de 16.000 euro.

,,Sechestrul asigurator asupra autoturismului a fost de luat în semn de răzbunare față de funcționarul public respectiv. La data de 30 ianuarie 2014, inculpata Ardelean Adriana a dispus ridicarea sechestrului asigurător și darea în custodie a autovehiculului către Ocolul Silvic Codrii Beiușului R.A. cu obligația de păstrare, până la soluționarea definitivă a cauzei, în baza unei cereri a reprezentanților Ocolului Silvic, fără ca la dosarul cauzei să existe vreo probă care să modifice situația de fapt avută în vedere de procuror la data luării măsurii asiguratorii și fără ca ordonanța de ridicare a sechestrului să fie motivată. Ridicarea măsurii asiguratorii a fost determinată strict de faptul că, după o perioadă de timp de la momentul aplicării sechestrului, inculpatul Sabău Gligor Ioan s-a împăcat cu funcționarul public respectiv, astfel că acțiunile procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș împotriva acestuia din urmă au fost stopate’’, se mai arată în ordonanţa procurorilor.

Foloase necuvenite

Procurorii DNA au mai arătat că, în perioada 2011 – 2015, Gligor Sabău a pretins și primit diferite foloase necuvenite (produse viticole, obiecte de mobilier, diverse servicii) de la primarul unei comune (denunțător în cauză), în schimbul cărora magistratul urma să protejeze activitatea infracțională a edilului și să nu își îndeplinească, ori să își îndeplinească în mod defectuos, atribuțiile de serviciu ce decurgeau din funcția deținută și prevăzute în lege, constând în conducerea și coordonarea directă a activității Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș și implicit activitatea de supraveghere a cercetărilor penale în dosarele aflate în lucru la Poliția municipiului Beiuș.

,,Pretinderea și primirea foloaselor a fost făcută de magistrat atât pentru ca organele de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș să nu procedeze la sesizarea din oficiu cu privire la diverse fapte penale comise de edil și, implicit, de a nu constitui dosare penale față de acesta, cât și pentru a-l favoriza pe primar și a dispune o soluție favorabilă față de acesta într-un dosar deja existent pe rolul unității de Parchet. La data de 29 mai 2015, inculpatul Sabău Gligor Ioan, în calitate de prim – procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, i-a cerut unui om de afaceri (persoană cercetată penal într-un dosar aflat pe rolul acestei unități de Parchet), să efectueze reparații la instalația de apă a locuinței magistratului, fără ca acesta din urmă să achite contravaloarea lucrărilor. În schimbul acestor foloase, inculpatul urma să-l favorizeze pe omul de afaceri prin tergiversarea cercetărilor și obținerea unei soluții favorabile acestuia, în dosarul penal în care era vizat’’, mai spus procurorii DNA.

Totodată, Gligor Sabău mai este acuzat că, pe parcursul anului 2015, a realizat lucrări de reabilitare și modernizare a unei case de vacanță, aflată în proprietatea sa și care nu figurează menționată în declarația de avere întocmită de acesta la data de 04.06.2015, depusă ulterior la Consiliul Superior al Magistraturii.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații – Direcția Județeană Bihor și din partea Direcției Generale Antifraudă Fiscală.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor