Primarul din Paleu, Somogyi Ludovic, și-a pierdut mandatul

Reactualizat la:
3Comentarii
Claudiu Pop și Somogyi Ludovic
Claudiu Pop și Somogyi Ludovic
Prefectul Claudiu Pop a emis un ordin de încetare a mandatului primarului din Paleu, Somogyi Ludovic.

Prefectura Bihor a emis vineri un comunicat de presă prin care informează că primarul comunei Paleu a fost destituit din funcție, iar atribuțiile de primar vor fi exercitate, conform legii, de viceprimarul comunei.

În luna mai a anului 2015, Curtea de Apel Oradea confirmase sentinţa dată, pe 24 noiembrie 2014, de Tribunalul Bihor într-o cauză de înşelăciune în care au fost inculpaţi preotul Vasile Bicăzan, fostul director adjunct Gheorghe Rugan al Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuşi” Oradea şi primarul Paleului Somogyi Ludovic plus încă patru funcţionari ai Primăriei Paleu.

Dosarul a privit modul în care Bicăzan, Rugan şi Bulzan s-au întăbulat pe hale ale Fermei 10 din cadrul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă trecută, în anul 2008, în patrimoniul Universităţii din Oradea. Cei trei au cumpărat aproape şase hectare de livadă însă apoi s-au întăbulat şi pe halele Universităţii, profitând de o eroare topografică şi de adeverinţe emise în fals de funcţionarii Primăriei Paleu. La verificarea proprietăţilor, juriştii Universităţii au observat înstrăinarea halelor şi pentru că nu au ajuns la un acord cu „noii proprietari”, au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

„Primarul comunei Paleu a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate prin Sentinţa Penală nr. 344/2014 a Tribunalului Bihor menținută prin Decizia penală nr. 358/A/2015 a Curţii de Apel Oradea, cu suspendarea executării pedepsei principale pe o perioadă de 3 ani și 2 luni, precum și cu pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului unor drepturi, printre care şi acela de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii”, transmite Prefectura Bihor.

Somogyi Ludovic se află la al treilea mandat de primar în Paleu, însă nu este pentru prima dată când îi este retras mandatul. În cursul anului 2015, în timpul mandatului anterior prefectul a mai emis un ordin prin care a constatat încetarea de drept a mandatului primarului comunei Paleu, având la bază condamnarea sus-menţionată, instanţa menţinând ca legal emis ordinul. Întrucât pedeapsa continuă şi în prezent sub forma interzicerii unor drepturi (cele prevăzute de art. 64 lit. a,b,c Cod penal), fiind în curs termenul de încercare de 3 ani şi 2 luni, prevederile legale care stipulează încetarea de drept a mandatului se aplică în continuare.

Chiar dacă fusese retras din funcție, Somogyi Ludovic a candidat pentru un nou mandat de primar din partea UDMR și a reușit să și câștige.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor