Primul film romanesc de aerobic, piratat

2Comentarii
Primul film romanesc de aerobic, piratat
Emilia Mezei a omologat primul film de aerobic din România, care este însă folosit fără acordul ei.

Orădeanca Emilia Mezei, instructor de aerobic, ne-a semnalat că persoane necunoscute şi unele firme de peste hotare îi folosesc în scopuri comerciale filmul „Aerobic şi Stretching”, pentru care a obţinut pe 2 noiembrie 2000, prima casetă aerobic omologată în România.

Astfel, în certificatul de omologare se arată că Emilia Mezei a regizat fimul „Aerobic şi Stretching”, înmatriculat în Registrul Cinematografiei – entitate controlată de Ministerul Culturii şi că deţinătorul drepturilor pentru folosire în România este SC Emylex Impex, firmă administrată de Emilia Mezei. De asemenea, pentru formatul de DVD s-a operat o menţiune în Registrul Cinematografiei.

Milioane de vizionări

„Am făcut singură caseta, nu m-a ajutat nimeni. Şi distribuirea s-a dovedit dificilă, iar câteva firme care mi-au promis colaborare de fapt m-au păcălit. Însă în urmă cu un an jumătate am observat că sunt postate pe Youtube programele mele încă din 2008. Fitness Home Club din septembrie 2008 mi-au postat fără aprobarea mea tot programul şi nici măcar nu scrie numele meu. Pe site-ul lor apar peste două milioane de vizionări ale celor 12 exerciţii de aerobic. A mai folosit filmele mele, fără să mă întrebe, şi compania Queen Soft”, ne-a spus Emilia Mezei.

Şi, întradevăr, căutând pe youtube înregistrarea «Fitness Home Club» apar cele 12 filmuleţe cu Emilia Mezei în prima plan, şi fiecare având sute de mii de vizualizări. Astfel că totalul depăşeşte două milioane de vizionări.

DVD pirat, din Cluj

„În plus, am găsit într-o sală de aerobic de pe strada Lăpuşului din Oradea, un DVD cu filmele mele, realizat de o firmă din Cluj. Instructoarea de acolo mi-a mărturisit că sunt cele mai bune şi mai folosite programe. Însă eu încă nu aveam filmul meu pe DVD, aşa că era clar că firma clujeană a copiat filmul fără copyright. Am cerut instructoarei DVD-ul, dar m-a recunoscut şi nu a vrut să mi-l dea”, mai povesteşte Emilia Mezei.

Ca urmare, aceasta a considerat că e timpul să-şi caute dreptatea.

„M-am consultat cu un avocat, iar domnul Lucian Chisăliţă m-a îndrumat să fac plângere la Poliţia Economică. Acolo mi-am prezentat problema la domnul comisar Popescu, însă de un an de zile nu mi-au comunicat nimic concret. Nu m-au mai chemat la nicio audiere. Probabil că sunt greu de identificat şi tras la răspundere firmele de peste hotare, dar mă gândeam că Poliţia orădeană are măcar prerogative să meargă să vadă care e situaţia cu DVD-ul de la sala de aerobic de pe Lăpuşului”, ne-a mai spus Emilia Mezei.

Aceasta ne-a mai dezvăluit şi de ce ţine să-i fie achitate drepturile de autor.

„Consider că am menirea să ajut oamenii prin profesia pe care o cunosc şi o iubesc. Aş scoate programe noi, utile pentru oameni. Însă am nevoie de finanţare. Am urmat două cursuri de gimnastică preventivă pentru coloană, la Budapesta, şi alte cursuri de specializare. Toate costă şi e greu să găseşti susţinere financiară. Nu e normal ca de munca şi de pregătirea ta să se folosească alţii, fără să te întrebe. Cei care doresc să-mi consulte portofoliul personal o pot face pe site-ul emilia.3x.ro”, a conchis interlocutoarea noastră.

C.H.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor