Produse expirate aflate la vânzare

De Dan Birta
Giani Bura
Giani Bura
Comercianţii cu produse expirate la vânzare au fost amendaţi cu 59.000 de lei.


Produse cu data durabilităţii minimale depăşită. Produse care nu aveau afişată data durabilităţii minimale expuse la comercializare, existând suspiciunea de produs expirat. Neindicarea concomitentă a preţului de vânzare şi a preţului pe unitatea de măsură la produsele alimentare preambalate. Neindicarea preţurilor pe unitatea de măsură la produsele vândute vrac, prin cântărire. Neindicarea preţului de vânzare şi a preţului pe unitatea de măsură în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit.

Acestea sunt câteva dintre deficienţele depistate de comisarii Protecţiei Consumatorilor Bihor în urma controlului tematic care a avut loc în perioada 09.02 – 13.02.2015.

„În timpul acţiunii tematice de control au fost verificaţi 40 de operatori economici, fiind constatate abateri la 34 dintre aceştia. Au fost întocmite 34 de procese verbale de constatare a contravenţiei prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 59.000 de lei”, a declarat Giani Bura, comisarul şef adjunct al CJPC Bihor.

Sfaturi pentru consumatori

Reprezentanţii CJPC Bihor îi sfătuieşte pe consumatori să refuze produsele care prezintă data durabilităţii minimale, data limită de consum modificată, depăşită sau ştearsă sau pe care nu este înscrisă niciuna din aceste date. Întotdeauna trebuie verificate preţurile produselor. Pentru a face o alegere în funcţie de interesele proprii ttrebuie comparat pretul/kg sau preţul/litru.

De asemenea, trebuie urmărită concordanţa între preţurile afişate la raft şi cele din preţul din sistemul electronic – casa fiscală de marcat. Dacă există diferenţe consumatorul poatei solicita restituirea contravalorii produsului sau încasarea lui la preţul afişat la raft.
„La cumpărarea oricărui produs trebuie solicitat şi păstrat bonul de casa pentru a putea proba, în cazul în care se doreşte, reclamarea calităţii sau siguranţei pordusului”, îi sfătuieşte comisarul şef adjunct al CJPC Bihor pe consumatorii bihoreni.

Situaţii precum cele descrise mai sus pot fi sesizate la CJPC Bihor, str. Sucevei, nr.4/A fie pe adresa www.anpc.gov.ro, prin completarea fişei de reclamaţii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !