Program Zilele Sf. Ladislau 2017

Reactualizat la:
8Comentarii
Program Zilele Sf. Ladislau 2017
Între 19 și 25 iunie vor avea loc Zilele Sfântul Ladislau – ediția 2017, intitulată „O săptămână regală”.

Anul 2017 este declarat an jubiliar Sf. Ladislau, deoarece se împlinesc 940 de ani de la urcarea sa pe tron și 825 de ani de la canonizarea sa.

Luni, 19 iunie

16:30 – Depunere de coroane la statuia Sfântului Ladislau

Loc: Bazilica Romano-Catolică, Oradea

17:30 – Fresce cu Sfântul Ladislau din Bazinul Carpatic

Vernisajul expoziției artistului fotograf Móser Zoltán

Loc: Biserica Romano-Catolică din Cetatea Oradea

Organizator: Secretariatul de Stat pentru Politici Naționale al Cancelariei Primului Ministru, Asociația Pro Patria

19:00 – Gala de deschidere

Discursuri festive și program artistic.

Loc: Teatrul Szigligeti

Organizator: Asociația Sfântul Ladislau

“Zboară păunii” este titlul spectacolului pe care îl vor susține în cadrul Galei de deschidere a Zilelor Sfântului Ladislau, în 19 iunie, de la ora 19, la Teatrul Szigligeti, artiștii Ansamblului Folcloric de Stat din Ungaria și finaliștii concursului televizat de talente folclorice “Păunul și-a luat zborul”.

Spectacolul, organizat de Casa Patrimoniului/ Hagyományok Háza, are legătură, ca tematică și ca spirit, atât cu Anul Kodály din Ungaria, cât și cu Anul Sfântului Ladislau. Repertoriul a fost ales din muzica și dansul unor regiuni și sate de unde s-a inspirat și Kodály Zoltán, astfel că va fi evocat folclorul din zone precum Ținutul Secuiesc, Bucovina sau zona Palócföld/Ținutul Paloților (grup etnic maghiar din Ungaria și Slovacia).

În cadrul spectacolului, publicul va putea admira și dansuri din zone precum Ciuc, Voivodeni, Țara Călatei, Sălaj sau Câmpia Transilvaniei.

Pe scenă vor urca artiștii Ansamblului Folcloric de Stat din Ungaria, cântăreața Kubinyi Júlia, gemenii Haraszti, Ansamblul de Dans Cifra/Fastuos din Mera, Ansamblul de Dans de Copii din Jászság (Ungaria), Busai Bori și Makula Zoltán, Ürmös Sándor și Ürmös Sándor jr., Gál Tibor, precum și artiști tradiționali din Ser, Șamșud, Crasna și Cehu Silvaniei.

Intrarea la eveniment este gratuită, însă se va face pe bază de invitație din cauza capacității limitate a sălii.

Invitațiile se pot ridica de la sediul organizatorilor Zilelor Sfântului Ladislau – Asociația Sfântului Ladislau, strada Jean Calvin, nr. 1.

Marți, 20 iunie

ZIUA DESIGNULUI

15:00 Vernisajele expozițiilor:

100% made in Transilvania – ambalaje realizate de designeri locali pentru produse locale ale unor antreprenori din Transilvania

Tabăra de design de la Cernat – va fi vernisată expoziția cu lucrări realizate în cadrul taberei de către 10 studenți, respectiv proaspeți absolvenți ai specializării design

Photo Ludens – expoziție de afișe ale studenților Universității Creștine Partium

Curatorul expozițiilor este dr. Balázs Zoltán, șeful departamentului de Arte al Universității Creștine Partium

Loc: Cetatea Oradea, corp G

Organizator: Universitatea Creștină Partium, Departamentul de Arte

15:45 ArtGenerator 3

Vernisajul expoziției studenților la Arte Plastice, Universitatea Creștină Partium, expoziție care în acest an are în centru lucrări multimedia – vor putea fi admirate instalații și filme.

Curatorul expoziției este profesorul universitar dr. Antik Sándor.

Loc: Cetatea Oradea, Corp M

Organizator: Universitatea Creștină Partium, Departamentul de Arte

19:00 Vernisajul expoziției Mercedes design

Expoziție cu machete realizate de studenții Secției de Design a Universității de Artă Moholy-Nagy din Budapesta

Loc: amfiteatrul din clădirea nouă a Universității Creștine Partium

Organizator: Universitatea Creștină Partium, Universitatea de Artă Moholy-Nagy

Toate expozițiile vor fi deschise până în 25 iunie și pot fi vizitate după următorul program: 21 – 23 iunie, între orele 16:00 și 19:00, iar în 24 și 25 iunie, între orele 11:00 și 19:00.

Evenimentele din cadrul Zilei Designului sunt organizate de Asociația Sfântul Ladislau, Universitatea Creștină Partium, Departamentul de Arte, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București și Universitatea de Artă Moholy-Nagy din Budapesta.

Miercuri, 21 iunie

18:00 Sfântul Ladislau – Legenda

Vernisajul expoziției pictorului Makoldi Sándor din Debrecen

Loc: Cetatea Oradea, Corp B, etaj I

Organizator: Asociația Civilă Maghiară

19:00 Gală de operetă

Concert al Operett Group Project, grup format din artiști ai Operei Maghiare din Cluj-Napoca

Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară

Organizator: Asociația Sfântul Ladislau

Așa cum publicul s-a obișnuit deja, opereta este o parte integrantă a Zilelor Sfântului Ladislau. De această dată, pe scena din Cetatea Oradea va urca Operett Group Projekt, ansamblu format din artiști ai Operei Maghiare din Cluj.

Operett Group Project, al cărui director artistic este Kulcsár Szabolcs, participă de mulți ani la diverse evenimente culturale și comunitare din întreaga țară. Muzicienii interpretează atât operă și operetă, cât și șansonete maghiare din prima jumătate a secolului XX.

Păstrând elementele stilistice specifice ale operetei, muzica lor combină caracterul de improvizație permis de genul muzical cu respectul şi dragostea pentru arta lor.

Vor urca pe scenă: Balázs Borbála, Chiuariu Livia, Hary Judit, Ádám János, Fülöp Márton, Madarász Lóránt.

Orchestră: Kulcsár Szabolcs (dirijor), Ferenczi Endre (concert-maestru), Réman Zoltán (clarinet, saxofon), Molnar Teodor (contrabas), Csergő Domokos (instrumente de percuție).

18:00 Freedom – Cină cu bere la Bodega

Intrare: 50 de lei

Loc: Bodega

Joi, 22 iunie

18:00 Sfântul Ladislau și Oradea în cărți poștale vechi – lansare de album

Va prezenta Balázs D. Attila, redactorul volumului și Nagy József Barna, președintele Asociației Civile Maghiare, editorul volumului

Loc: Cetatea Oradea, Corp I, etaj 1, sala de conferințe

Organizator: Asociația Civilă Maghiară

20:00 Legende despre Sfântul Ladislau orchestrate în manieră jazz

Premieră – concert-spectacol bilingv cu Harry Tavitian, Mizsei Zoltán, Andrejszki Judit, Balázs Elemér Group

Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară

Organizator: Centrul Cultural Posticum, Asociația Sfântul Ladislau

Spectacolul bilingv Legende despre Sfântul Ladislau orchestrate în manieră jazz – o premieră absolută – îl are ca protagonist pe cunoscutul și apreciatul jazzman Harry Tavitian, alături de alți muzicieni și actori talentați și de succes, români și maghiari. “Invităm toți orădenii la spectacol și sperăm ca fiecare persoană din public, indiferent de etnie, să simtă că evenimentul i se adresează”, subliniază Nemes István, directorul de programe al centrului cultural Posticum, organizator al spectacolului.

În prima parte a spectacolului, Harry Tavitian va interpreta prelucrări jazz ale lucrării Dansuri populare românești compuse de Bartók Béla, precum și cântece armenești medievale. În a doua parte a evenimentului, muzicienii de la Balázs Elemér Group, alături de artiștii Andrejszkij Judit și Mizsei Zoltán, vor interpreta cânturi gregoriene și cântece populare maghiare bisericești care vorbesc despre Sfântul Ladislau, orchestrate în manieră jazz.
Între două cântece, actorii Pitz Melinda și Sebastian Lupu vor rosti, în limba română și în limba maghiară, texte referitoare la Sfântul Ladislau care subliniază importanța sa istorică, personalitatea sa și eforturile sale de integrare și conectare a comunităților.

Vineri, 23 iunie

11:00-20:00 Târg meșteșugăresc – Tradiții din mână-n mână

Târgul va fi deschis de dr. Tóth Katalin, secretar de stat adjunct al Ministerul Agriculturii, Ungaria, și Csomortányi István, președintele Asociației Agricultorilor Maghiari din Transilvania

Loc: Cetatea Oradea, curtea interioară a Palatului Princiar

Organizator: Asociația “Camera Meșteșugarilor”, Oradea

La târg vor participa 40 de expozanți din Satu Mare, Arad, Bihor, Călata, Cluj, Ținutul Secuiesc, Oradea, Ungaria. Între produsele prezente la târg se numără obiecte de ceramică, bijuterii realizate cu diverse tehnici, dulciuri artizanale, costume populare, săpunuri artizanale, obiecte croșetate, tricotate, jucării din textile, țitere realizate manual, dar și piei și blănuri de animale prelucrate de un vânător și tăbăcar din Ungaria.

Pe lângă tarabele cu produse, în cadrul târgului vor avea loc demonstrații de meșteșugărit, cu activități precum: olărit, cioplit în lemn, pielărie, împâslirea lânii, țesut manual, confecționare vitralii.

12:00 Comorile din Debrecen și Hajdú- Bihar – vernisaj

Expoziția va fi vernisată de Szakáli István Loránd, secretar de stat adjunct al Ministerului Agriculturii din Ungaria, dr. Mazsu János, consilier local, Municipalitatea din Debrecen – președintele Comisiei de Cultură al Consiliului Local Debrecen și Comisiei de Patrimoniu. Vor lua cuvântul Angela Lupșea, directoarea Muzeului Cetăţii şi oraşului Oradea și Zatykó Gyula, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau.

Curatorul expoziției este Mátrai-Nagy Andrea Bíborka.

Loc: Cetatea Oradea, CIT

Organizator: Municipalitatea din Debrecen

Expoziția va putea fi vizitată în 23 iunie, până la ora 19:00, iar în 24 și în 25 iunie, între orele 11:00 și 19:00.

14:00-20:00 Demonstrații de meșteșuguri precum cioplitul în lemn, pielăria, olăritul, confecționarea de vitralii, țesutul

Loc: Cetatea Oradea, curtea interioară a Palatului Princiar

Organizator: Asociația “Camera Meșteșugarilor”, Oradea

15:00 „E frumos păunul fiindcă-i sunt aurii penele…” – spectacol al ansamblului popular Szeredás

Loc: Cetatea Oradea, curtea interioară a Palatului Princiar

Organizator: Municipalitatea din Debrecen

16:00 Vizită ghidată în cimitirul evreiesc neolog

Ghid: Farkas László

Toți cei interesați sunt așteptați la o vizită ghidată a cimitirului evreiesc neolog din Oradea. Scopul vizitei este familiarizarea publicului larg cu persoane care au avut un rol important în dezvoltarea Oradiei. La finalul secolului al XIX-lea și în primii ani ai începutului de secol XX, dintr-un orășel prăfuit, Oradea a devenit un adevărat oraș mare. În cadrul acestei dezvoltări rapide și spectaculoase, un rol important l-a avut comunitatea de evrei – ortodocși și neologi – din oraș.

17:00 Concert pentru copii al formației Libavonat

Loc: Cetatea Oradea, curtea interioară a Palatului Princiar

Organizator: Asociația Sfântul Ladislau

17:30 Concertul formației Loyal

Loc: Cetatea Oradea, Scena Mare

Organizator: Asociația Sfântul Ladislau

Seara de vineri a Zilelor Sfântului Ladislau va începe cu concertul muzicienilor de la Loyal, formație înființată la Budapesta, dar care are și membrii din Transilvania. Artiștii se autointitulează o formație de blues-rock din Bazinul Carpatic. Ei calcă pe urmele marilor muzicieni ai genului, din Ungaria și din străinătate, însă povestea Loyal este una proprie, a lor, iar artiștii se străduiesc să împrospăteze genul muzical menționat. Membrii formației: Baricz Gergő – voce, Demeter Szilárd – chitară bas, Fekecs Ákos – tobe, Megadja Gábor – chitară. Muzicienii – chiar dacă nu în această formulă – nu cântă pentru prima dată la Zilele Sfântului Ladislau. În 2014, ei au urcat pe scenă ca membrii ai formației Longerstep.

19:30 Concertul formației Pannonia Allstars Ska Orchestra – PASO

Loc: Cetatea Oradea, Scena Mare

Organizator: Asociația Sfântul Ladislau

Una din cele mai dinamice și mai cosmopolite formații din Ungaria, Pannonia Allstars Ska Orchestra/PASO, îmbină cu măiestrie stilurile ska și dancehall, reggae și dub, cărora le adaugă într-o manieră creativă elemente de jazz și de folclor maghiar. În versurile lor, muzicienii transmit adesea mesaje sociale, condamnă fenomene de tipul discriminării și vorbesc despre valori precum respectul reciproc sau egalitatea de șanse. Formația a fost înființată în 2003 din membrii trupelor Csizmáskandúr, The Deadbeats, Kevés, Böiler și MeSKAlin. Într-un timp foarte scurt, muzicienii au ajuns din cluburile underground pe scena mare a cunoscutului festival Sziget și, de altfel, pe scena tuturor marilor festivaluri muzicale din Ungaria. Mai mult, trupa a concertat cu succes și în țări precum Franța, Germania, Belgia, Italia, Danemarca, Olanda, Elveția și Grecia.

Membrii formației Pannonia Allstars Ska Orchestra sunt Rácz László (tobe), Pozsgai Vince (chitară bas), Nagy László (chitară), Csáki Zoltán (chitară), Benkő Dávid (clape), Koós-Hutas Áron (trompetă), Lukács Gábor (saxofon alto), Vajay László (trombon), Tóth Kristóf (voce).

21:20 Concertul formației Anna and the Barbies

Loc: Cetatea Oradea, Scena Mare

Organizator: Asociația Sfântul Ladislau

Probabil că orădenii îi cunosc deja pe muzicienii de la Anna and the Barbies nu doar din aparițiile constante în emisiuni radio și TV, ci și pentru că au mai concertat la Oradea, în barul Moszkva.

Trupa rock originară din Budapesta are o vechime de zece ani și a evoluat de la cântări în cluburi și baruri underground la concerte în uriașe săli pline și pe scenele marilor festivaluri. Una din caracteristicile care fac trupa Anna and the Barbies unică și specială în peisajul muzical din Ungaria este atmosfera psihedelică a concertelor lor.

Formația alcătuită din cinci membri (Pásztor Anna – voce, Pásztor Sámuel – voce, Hernádi Dávid – chitară bas, Vághy Tamás – clape, Bubnó Márton – tobe) a susținut în 2016 un turneu de mare anvergură care s-a încheiat în luna noiembrie, la Circul Capitalei din Budapesta, unde a avut prezentarea celui de-al șaptelea album din cariera trupei. Regia showului lor din 2016 – o combinație de artă a circului, poezie contemporană și visualuri de secol XXI – este realizată de Szabó K. István, fost director artistic al Teatrului Szigligeti din Oradea.

Sâmbătă, 24 iunie

09:00 – 14:00 Degustarea aromelor maghiare – Gătit cu bucurie – eveniment gastronomic

Loc: Cetatea Oradea, curtea cetății

Organizator: Fundația Partitipatio

  • include o prezentare și degustare de cârnați-perechi de Debrecen, produs devenit Hungarikum (produs specific maghiar de patrimoniu), organizată de municipalitatea din Debrecen

Și în acest an, evenimentul gastronomic intitulat “Degustarea aromelor maghiare” va fi unul din punctele de atracție ale Zilelor Sfântului Ladislau.

Mâncărurile care vor concura se vor strădui să evoce epoca întemeietorului orașului și/sau ar folosi ingrediente și condimente care existau și în Evul Mediu. Juriul va premia atât gustul mâncărurilor, cât și fidelitatea față de epocă, disciplina echipei și unicitatea condimentării.

Vizitatorii vor putea gusta bunătățile în schimbul unei sume simbolice echivalente unei monede de pe vremea Sfântului Ladislau.

10:00-20:00 Târg meșteșugăresc – Tradiții din mână-n mână

Loc: Cetatea Oradea, curtea interioară a Palatului Princiar

Organizator: Asociația “Camera Meșteșugarilor”, Oradea

10:00- 16:00 Tiparnița din Vizsoly – Tipărire pe hârtie prin intermediul tiparniței fidele uneia din secolele XVI-XVII. Tiparnița a fost realizată cu ajutorul Muzeului de Arte Decorative și Meșteșuguri din Budapesta.

Loc: Cetatea Oradea, Grota Roșie

11:00-16:00 Competiție de orientare în alergare

Loc: Șanțul Cetății. Pornirea: Intrarea de est a Parcului

Organizator: Clubul Sportiv al Liceului Ady Endre

Datorită succesului pe care l-a avut anul trecut competiția de orientare în alergare organizată în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, continuăm acest eveniment și în cadrul acestei ediții a festivalului.

Toți doritorii sunt așteptați sâmbătă, 24 iunie, între orele 11 și 16, în Cetatea Oradea, la concursul de orientare în alergare organizat de Clubul Sportiv al Liceului Ady Endre. Pornirea se poate face oricând în intervalul menționat.

Vor exista două trasee: unul de 1 kilometru, celălalt de 1,8 kilometri. Ambele vor include atât curtea interioară a Cetății, cât și parcurile din exteriorul acesteia. Fiecare concurent va primi o hartă, iar punctele marcate pe aceasta trebuie găsite în cel mai scurt timp.

Evenimentul nu are limită de vârstă: poate să se înscrie un părinte și copilul său, un tânăr dornic să facă sport sau un cuplu mai în vârstă care dorește mai degrabă să facă o plimbare plăcută. Fiecare participant va primi o diplomă și toți cei ajunși la finish vor primi o sticlă de apă.

11:00 – 13:00 Întâlnirea orădenilor de pretutindeni

Loc: Cetatea Oradea, Corp E, etaj 1, sala de conferințe

Organizator: Asociația EMNT

12:00, 15:00 Descoperirea Palatului Princiar – Începând de la orele menționate vor porni vizite ale Muzeului Cetății și ale Palatului, cu ghidaj în limba română. Turul pornește dacă se adună 10 persoane. Intrare: 5 lei, ghidaj: 5 lei.

Organizator: Cetatea Oradea, Biroul Turistic

12:00 Concert cu formația de muzică veche Hollóének Hungarica

Loc: Cetatea Oradea, curtea interioară a Palatului Princiar

Organizator: Asociația Arcașilor “Karosi Turul”

13:00 Concert pentru copii al formației Evilági

Loc: Cetatea Oradea, curtea interioară a Palatului Princiar

Organizator: Asociația Sfântul Ladislau

14:00 Finala Campionatului Național Stihl Timbersports

Campionatul național al tăietorilor de lemne

Loc: Cetatea Oradea, curtea cetății

Organizator: Stihl Timbersports

Oradea este destinația aleasă de STIHL Timbersports pentru organizarea campionatului național al tăietorilor de lemne din acest an. Atleți din toată țara se vor întrece pe 24 iunie la Oradea pentru a obține titlul de campion național la tăiat lemne. Competițiile STIHL Timbersports se organizează la nivel internațional din 1958, iar în România din 2010. România are o echipă care ne reprezintă în fiecare an la mondiale și care se formează în fiecare an din cel mai bine clasați atleți la campionatul național. Echipa a înregistrat anul trecut un record la mondialele STIHL Timbersports de la Stuttgart, obținând cel mai bun rezultat din istoria participării sale, clasându-se pe locul 12 în lume.

Probele de concurs la care se vor întrece participanţii la Oradea sunt: Tăierea cu joagărul, Tăierea orizontală, Tăierea cu motoferăstrăul STIHL MS661, Tăierea verticală şi Tăierea la înălţime. Pe lângă probele menționate mai sus se adaugă una dintre cele mai spectaculoase încercări şi anume Tăierea cu “Hot saw”, un super motoferăstrău care are puterea unui autovehicul şi este manevrat de un singur om.

14:00-20:00 Demonstrații de meșteșuguri precum cioplitul în lemn, pielăria, olăritul, confecționarea de vitralii, țesutul

Loc: Cetatea Oradea, curtea interioară a Palatului Princiar

Organizator: Asociația “Camera Meșteșugarilor”, Oradea

16:00 De la răsărit la apus – spectacol cu Ansamblul Hajdú din Debrecen

Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară

Organizator: Municipalitatea din Debrecen

18:30 Degustare de vin cu Dúzsi Tamás (Szekszárd)

Loc: Cetatea Oradea, Salonul de Carte R&R

Organizator: Societatea Prietenele Vinului/Borbarátnők Társasága

19:00 Concertul formației KFT

Loc: Cetatea Oradea, Scena Mare

Organizator: Asociația Sfântul Ladislau

Formația KFT, autoarea hiturilor Afrika (Africa), Balatoni nyár (Vara la Balaton), Siker, pénz, nők, csillogás (Succes, bani, femei, strălucire), Bábu vagy (Ești o marionetă), Bál az Operában (Bal la Operă), va cânta pentru orădeni sâmbătă, 24 iunie, de la ora 19, în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau. Dincolo de hiturile menționate, pe scenă vor mai putea fi auzite și melodii dedicate unor femei și numelor lor deoarece muzicienii de la KFT sunt constanți în a face astfel de dedicații. Astfel, în repertoriul formației se află melodii cu titluri precum Elizabet, Andrea, Eszter, Irén sau Rózsa.

KFT s-a format la începutul anilor ’80 pornind de la trei muzicieni: Bornai Tibor – pian, Laár András – chitară și Márton András – tobe, care care acompaniau împreună mari artiști maghiari din formația Fonográf. Lor li s-a alăturat basistul II. Lengyelfi Miklós, care se ocupa și cu realizarea de umbrele.

21:00 Concertul muzicianului Demjén Ferenc și al formației sale

Loc: Cetatea Oradea, Scena Mare

Organizator: Asociația Sfântul Ladislau

Kell még egy szó/Mai trebuie un cuvânt, Iskolatáska/Ghiozdanul, Hogyan tudnék élni nélküled/Cum aș putea trăi fără tine, Jöjj vissza vándor/Întoarce-te, pribeagule, Mikor elindul a vonat/Când pornește trenul, Szerelem utolsó vérig/Iubire până la ultima picătură sunt doar câteva melodii ale lui Demjén Ferenc devenite hituri. Muzicianul s-a născut în 1946, iar cariera lui muzicală a început în 1964, când a înființat, împreună cu fratele său, Demjén István, formația Számum. În 1970 s-a întâlnit cu Bergendy István, care l-a chemat în formația sa. A debutat ca textier al melodiei Jöjj vissza vándor/Întoarce-te, pribeagule, iar apoi au urmat noi și noi șlagăre.

Între 1977 și 1983 a colaborat pe albumele unor muzicieni precum Katona Klári, Sztevanovity Zorán, Zalatnay Sarolta, Szűcs Judit și Kovács Kati. Ulterior a fost textier pentru melodii din coloanele sonore ale unor filme populare în Ungaria. După 1989 a continuat să concerteze ca artist solo și a susținut concerte de succes inclusiv în Transilvania. O curiozitate: din cauza sensibilității la lumină, artistul poartă ochelari de soare în timpul concertelor sale.

Duminică, 25 iunie

09:00-10:00 Parada vitejilor Sfântului Ladislau, însoțiți de muzicieni și de dansatori și anunțarea sărbătorii Regelui Sfânt. Parada va porni de la magazinul Crișul, va continua pe strada Republicii și se va încheia în Cetatea Oradea.

10:00-20:00 Târg meșteșugăresc – Tradiții din mână-n mână

Loc: Cetatea Oradea, curtea interioară a Palatului Princiar

Organizator: Asociația “Camera Meșteșugarilor”, Oradea

10:00- 16:00 Tiparnița din Vizsoly – Tipărire pe hârtie prin intermediul tiparniței fidele uneia din secolele XVI-XVII. Tiparnița a fost realizată cu ajutorul Muzeului de Arte Decorative și Meșteșuguri din Budapesta.

Loc: Cetatea Oradea, Grota Roșie

10:30 Frumusețile Parisului de pe malul Peței

Tur ghidat al orașului. Întâlnire în fața Bisericii Romano-Catolice Sfântul Ladislau. Ghid în limba maghiară și, la cerere, în limba română: Moldován Gellért.

11:00-12:00 Antrenament deschis de fitness – Mișcare în aer liber pentru toți

Loc: Cetatea Oradea, Teatrul de Vară

Organizator: Fundația Partitipatio

12:00, 15:00 Descoperirea Palatului Princiar – Începând de la orele menționate vor porni vizite ale Muzeului Cetății și Palatului, cu ghidaj cu ghidaj în limba română. Turul pornește dacă se adună 10 persoane. Intrare: 5 lei, ghidaj: 5 lei.

Organizator: Cetatea Oradea, Biroul Turistic

12:00 Dansuri medievale

Loc: Cetatea Oradea, curtea interioară a Palatului Princiar

Organizator: Asociația Pro Partium

13:15 Cântece medievale

Loc: Cetatea Oradea, curtea interioară a Palatului Princiar

Organizator: Asociația Pro Partium

14:00-20:00 Demonstrații de meșteșuguri precum cioplitul în lemn, pielăria, olăritul, confecționarea de vitralii, țesutul

Loc: Cetatea Oradea, curtea interioară a Palatului Princiar

Organizator: Asociația “Camera Meșteșugarilor”, Oradea

14:45 Dansuri medievale

Loc: Cetatea Oradea, curtea interioară a Palatului Princiar

Organizator: Asociația Pro Partium

16:00 Concert pentru copii al formației Tompeti

Loc: Cetatea Oradea, curtea interioară a Palatului Princiar

Organizator: Asociația Sfântul Ladislau

16:00 Trecut viu: Vizită ghidată în Vila Darvas – La Roche

Vila Darvas – La Roche așteaptă vizitatorii – iubitori de istorie și de frumos ­­– în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, iar duminică, 25 iunie, de la ora 16, Simon Judit, veche locuitoare a imobilului, îi va ghida pe cei interesați într-un tur plin de farmecul vremurilor de demult.

Pentru a participa la vizita ghidată a clădirii aflate pe strada Iosif Vulcan (fostă Rimanóczy), doritorii trebuie să se înscrie în prealabil și să plătească o sumă simbolică, 1 leu. Înscrierile se pot face până duminică, 25 iunie, la ora 12, la punctul info din Cetatea Oradea. În cazul în care vor exista multe persoane interesate se vor constitui mai multe grupuri de vizită, astfel că vă recomandăm să vă înscrieți cât de devreme. Vila Darvas – La Roche, care este o valoare arhitecturală, istorică și culturală a Oradiei, urmează să fie transformată într-un muzeu Art Nouveau. De altfel, nu de mult, clădirea era locuită de persoane private. Primăria municipiului Oradea a cumpărat, însă, respectivele locuințe și face toate demersurile pentru ca imobilul, construit în prima jumătate a secolului XX, să aibă parte de strălucirea de odinioară.

Recent, Primăria municipiului Oradea a câștigat o finanțare europeană de peste 10 milioane de lei pentru reabilitarea exterioară a clădirii, iar în interior se lucrează la transformarea vilei în muzeu Art Nouveau, spațiu expozițional și loc de găzduire a unor evenimente culturale.

17:00 Concert de muzică veche – Musica Historica

Loc: Cetatea Oradea, Biserica Romano-Catolică

Organizator: Asociația Sfântul Ladislau

Biserica romano-catolică din Cetatea Oradea va fi gazda unui concert de muzică din secolele XI-XV susținut de ansamblul Musica Historica. Ansamblul a fost înființat în 1998, iar muzica lor are în spate multe cercetări. Convingerea lor este, de altfel, că fundalul științific nu poate să înlocuiască creativitatea artistică, fiindcă muzica veche este un gen deschis inovațiilor. Ansamblul are la activ peste 1.200 de concerte, atât la festivaluri (Festivalul Kaláka, Zilele Artei de la Veneția, VivaceFest, Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, Zilele municipiului Sfântu Gheorghe, etc), cât și la alte evenimente în Ittalia, Austria, Germania, Polonia, Cehia, Turcia, Slovenia, Letonia, Estonia. De asemenea, iubitorii muzicii au putut să-i asculte pe artiști în cadrul a numeroase emisiuni TV și radio.

Muzicienii au scos pe piață șase CD-uri, au contribuit la două CD-uri ale lui Kobzos Kiss Tamás, precum și în cadrul unor înregistrări cu acompaniament pentru teatru sau muzee.

Începând din 2008, membrii ansamblului susțin cursuri în cadrul Universității de Vară de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc.

18:30 Concert al formației Metropol

Loc: Cetatea Oradea, Scena Mare

Organizator: Asociația Sfântul Ladislau

Pe orădeni îi așteaptă un concert plin de nostalgie în 25 iunie, când pe scena Zilelor Sfântului Ladislau va urca legendara formație Metropol Group.

Trupa a fost formată în Oradea în 1968 de muzicieni vrăjiți de arta celor de la Beatles, Rolling Stones și Illés. După primul (și, pentru multă vreme, ultimul) album în limba maghiară al trupei (“égig érhetne az ének…”/”cântecul ar putea ajunge la cer…”/ Electrecord/1978), casa de discuri a considerat că nu este indicat ca noile albume să fie scoase pe piață “în limba minorităților”. Melodiile compuse, însă, au fost păstrate pe casete negre, în cutii, iar în 2016 casa de discuri Moiras Records a scos pe piață albumul intitulat The Black Box. Multe hituri de pe aceste două albume, precum și multe alte melodii îndrăgite de fani vor delecta publicul în cadrul concertului din Cetatea Oradea. Veniți și fiți nostalgici alături de noi și de Metropol, adică alături de
Orbán András, Szász Ferenc, Dobos József (chitară și voce), Trendler József (tobe) și Virányi Attila (chitară bas și voce).

21:00 Concert al formației Omega

Loc: Cetatea Oradea, Scena Mare

Organizator: Asociația Sfântul Ladislau

Pentru mulți dintre dumneavoastră Omega, formația care va concerta duminică, 25 iunie, la Zilele Sfântului Ladislau, nu mai are nevoie de prezentare. Trupa care va urca pe scenă în ultima seară a festivalului cultural a fost înființată în 1962 în Ungaria, iar melodiile lor le-ați putut auzi la televiziunea și radioul maghiar și înainte de 1989, când mass media publică din România nu difuza materiale considerate occidentale.

Omega a concertat în România – la Brașov, Timișoara, Arad și la București – în 1980. Autoritățile statului nu le-au dat voie, însă, să concerteze în localitățile cu o populație maghiară mai numeroasă. Mai mult, la finalul ultimului concert, autoritățile statului le-au comunicat muzicienilor că sunt persoane considerate indezirabile în România – cu alte cuvinte li s-a interzis, în mod discret, reintrarea în țară. Desigur că trupa a mai concertat în România după 1989, dar muzicienii nu au ajuns să cânte la Oradea până acum.

Mai cu seamă publicul de vârsta a doua și a treia este familiarizat cu repertoriul formației, însă mulți dintre tineri cel mai probabil cunosc o melodie a celor de la Omega fără să știe de fapt că muzicienii maghiar sunt autorii acesteia. White Dove, faimoasa melodie cântată de nu mai puțin celebrii muzicieni de la Scorpions, este de fapt o prelucrare după melodia Gyöngyhajú lány (Fata cu părul de perle) a celor de la Omega. De altfel, Omega și Scorpions au cântat pe scenă de mai multe ori melodia Wind of Change.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor