Programul „Prima Casă” devine „A Doua Casă”

De Dan Birta
O casă mai bună prin Programul „Prima Casă”
O casă mai bună prin Programul „Prima Casă”
Beneficiarii Programului „Prima Casă” pot să-şi achiziţioneze o altă locuinţă mai mare în în cadrul Programului.


Proprietarii de locuinţe cumpărate sau construite prin Programul „Prima Casă” îşi vor putea cumpăra o nouă locuinţă mai mare şi mai scumpă prin acelaşi program. În acest sens trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii.

Condiţii

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă aprobat săptămâna trecută de Guvern, „Beneficiarul Programului care deţine o locuinţă achiziţionată sau construită în cadrul Programului poate achiziţiona o nouă locuinţă în cadrul Programului cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: noua locuinţă care se va achiziţiona în cadrul Programului să aibă suprafaţa utilă mai mare decât a locuinţei achiziţionate sau construite iniţial în cadrul Programului sau valoarea noii locuinţe rezultată din raportul de evaluare să fie mai mare decât valoarea evaluată la momentul acordării creditului pentru locuinţa achiziţionată sau construită iniţial în cadrul Programului”.

O altă condiţie presupune ca noua locuinţă achiziţionată sau construită iniţial în cadrul Programului să fie înstrăinată prin vânzare-cumpărare, cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuinţe. Mai mult, creditul acordat iniţial în cadrul Programului trebuie să fie lichidat până la data încheierii contractului de vânzare – cumpărare a noii locuinţe în cadrul Programului sau să fie refinanţat prin acordarea celui de-al doilea credit în cadrul Programului.

La data solicitării celui de-al doilea credit, beneficiarul Programului, persoana fizică, trebuie să declare pe propria răspundere, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, respectiv cea achiziţionată sau construită în cadrul Programului pe care o va înstrăina cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuinţe.

Cel mai accesat program

Programul „Prima Casă” continuă să rămână cel mai accesat program guvernamental, păstrându-și avantajele care l-au consacrat de-a lungul celor șase ani care s-au scurs de la lansarea sa, din 2009. Potrivit Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, până la finele lunii ianuarie 2015, în cadrul Programului au fost acordate peste 132.521 de garanţii în valoare totală de 2,58 miliarde euro.

Programul „Prima Casă” are un important impact social, având în vedere avansul de numai 5%, care oferă șansa multor români și a tinerilor în special, de a deține în proprietate o locuință sau de a-și îmbunătăți standardul de viață prin achiziționarea unei proprietăți mai mari.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !