Proiectul Zion, extins la amenajarea interiorului

De Cristina Ghilea
Picturile murale sunt cuprinse în suplimentarea de fonduri
Picturile murale sunt cuprinse în suplimentarea de fonduri
O singură firmă, cea care face reabilitarea exterioară, s-a prezentat la licitaţia pentru lucrările suplimentare.


Diferenţa de 375.000 euro cu TVA rezultată în urma licitaţiei pentru executarea primei serii de lucrări la Sinagoga Zion din strada Independenţei rămâne la Oradea şi va fi cheltuită pentru picturile interioare şi dotarea sălii cu mobilier. Lucrările suplimentare fac obiectul celei de-a doua licitaţii în cadrul proiectului „Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunităţilor evreieşti din Oradea-Debrecen”, la care s-a depus o unică ofertă, din partea asocierii Abed Nego SRL cu Novatis SRL. Cristian Delcea, manager de proiect, spune că aceasta este, încă, în evaluare.

Mai, 2015

Autoritatea de Management a programului de finanţare a aprobat ca banii să rămână la Orada şi să fie cheltuiţi pe „proiectarea şi execuţia picturii murale din interiorul sinagogii”, „proiectarea şi execuţia lucrărilor de construcţie necesare amenajării spaţiilor exterioare a sinagogii şi reabilitarea şi confecţionarea mobilierului”.

„Pentru realizarea acestor lucrări, echipa de proiect a solicitat finanţatorului prelungirea contractului de finanţare până la finalul lunii mai, 2015. În urma acestor modificări, Sinagoga Zion va fi reabilitată în întregime şi astfel va putea fi introdusă în circuitele turistice internaţionale”, informează Direcţia Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională din Primărie.

Oradea implementează proiectul în parteneriat cu Comunitatea Evreilor din Debrecen. „Partenerul din Ungaria a realizat lucrări de reabilitare a sinagogii din Debreţin în valoare de 295.000 euro cu TVA. Sinagoga reabilitată a fost dată în folosinţă în 21 septembrie 2014 în cadrul unui eveniment cultural în care au fost promovate valorile şi cultura comunităţii evreieşti din euro-regiunea Bihor – Hajdu-Bihar”, se arată în informarea Municipalităţii.
Lider de proiect este Primăria Oradea iar Comunitarea Evreilor din Debrecen este partener, relaţie ce reiese şi din structurarea fondurilor alocate. Din valoarea totală, de 1.892.150 euro, 1.565. 852 euro au revenit Oradiei pentru reabilitarea Sinagogii Zion şi 326.298 euro au revenit Comunităţii Evreilor din Debrecen. Perioada de implementare a proiectului: 30 luni, în intervalul 1.12.2013 – 29.05.2015.

Sinagoga Zion, pe bani HU-RO

– valoarea proiectului este de 1.892.150 euro
– partea Primăriei Oradea e de 1.565.852 euro
– partea care revine partenerului, Comunității Evreilor din Debrecen e de 326.298 euro
– Sinagoga Neologă e a treia din Oradea din punct de vedere al vechimii. Construcția acesteia a început în 1877 şi a durat un an
– Sinagoga Neologă Zion e o replică a celei din Nurnberg, având dimensiuni impozante, cu un plan pătrat dominat de o cupolă uriașă, marcată de ferestre înalte
– decorațiile exterioare și cele interioare îi aparțin artistului Horovitz Mor din Kosice, fiind inspirate din arta maură
– Sinagoga Neologă Zion figurează în Lista Monumentelor Istorice publicată în 20040Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !