Protectia angajatilor pe timp de canicula

De Dan Birta
Protectia angajatilor pe timp de canicula
Vremea caniculară din ultimele zile impune măsuri de protecţie deosebite pentru anumite categorii de muncitori.

Potrivit informaţiilor primite de la ITM Bihor, acestea sunt reglementate de OUG 99 din 2000. „În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depăşesc +37°C sau care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure mai multe măsuri minimale”, a precizat Nicolae Hoduţ, inspectorul-şef al ITM Bihor. Acesta a exemplificat măsurile care trebuie luate de angajatori.

Măsuri

Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, angajatorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmul ativităţilor fizice, să asigure ventilaţie la locul de muncă, să alterneze efortul dinamic cu cel static şi să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, angajatorii trebuie să asigure câte 2 – 4 litri de apă minerală/persoană/schimb, echipament de protecţie şi asigurarea de duşuri. „Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00 sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale”, a declarat Hoduţ.

În plus, pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme se va asigura de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute. De asemenea se va asigura primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate.

Încălcarea prevederilor OUG 99/2000 constituie contravenţie, se constată şi se sancţionează de către organele de control ale Inspecţiei Muncii cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !