Protectorii consumatorilor au calcat universitatile

De Dan Birta
Protectorii consumatorilor au calcat universitatile
La doar câteva zile după debutul anului universitar, în perioada 08 – 17.10.2012, protectorii consumatorilor au desfăşurat o acţiune tematică de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la încheierea contractelor de studii de către universităţi. Acţiunea de control a vizat 118 universităţi.

Pentru abaterile constatate s-au aplicat 17 amenzi contravenţionale în valoare de 50.000 lei şi 39 de avertismente. Potrivit informaţiilor primite de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), au fost verificate listele tarifelor pentru cursuri şi alte activităţi educaţionale, dar şi actele din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate pentru care universitatea este autorizată să funcţioneze.

Totodată s-a verificat informarea precontractuală a consumatorilor cu privire la serviciile universitare prestate în vederea încheierii contractului, din care să reiasă modalitatea de informare, tarifele şi taxele practicate, disciplinele de studiu. Alt aspect verificat de ANPC se referă la existenţa contractului de studii şi respectarea prevederilor legii privind protecţia consumatorilor conform căreia consumatorul trebuie să aibă libertatea de a lua decizii la achiziţionarea de produse şi servicii, fără a i se impune în contracte clauze abuzive, iar redactarea clauzelor contractuale trebuie să fie clară şi precisă.

În Bihor

„În judeţul Bihor, în timpul acţiunii tematice de control au fost verificate patru unităţi şcolare cu profil de studii universitare. Au fost întocmite patru procese verbale de constatare a contravenţiei prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 10.000 lei”, ne-a informat Traian Bejan, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor. Principalele deficienţe constatate au fost: informarea incompletă a consumatorilor cu privire la: taxa/disciplină, costul unei ore de credit, taxa care se percepe începând cu a treia examinare la o singură disciplină, precum şi a taxelor percepute cu ocazia admiterii – taxa de admitere, taxa de înmatriculare şi taxa de şcolarizare. Au mai fost observată lipsa din contractele încheiate cu studenţii a condiţiilor de reziliere a contractului şi a cazurilor de forţă majoră, precum şi lipsa condiţiilor în care se pot restitui taxele achitate anticipat – taxă rezervare loc, taxă anuală, etc.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !