Protejati aurul verde

De Alexandra Lăzureanu
Protejaţi pădurile de incendii
Protejaţi pădurile de incendii
Una dintre cele mai mari bogăţii naturale ale României, pădurea, „aurul verde”, constituie o preocupare permanentă pentru pompierii bihoreni.

În contextul actual al schimbărilor dramatice de climă (furtuni, inundaţii, secetă, îngheţ), sub influenţa factorului de impact antropic (exploatări masive, dezinteres pentru lucrări de reîmpădurire), fondul forestier scade dramatic, generând efecte negative asupra ecosistemului, cu reflectare şi în domeniul situaţiilor de urgenţă. Un rol deosebit de important în preîntâmpinarea incendiilor de pădure şi implicit, în protejarea mediului înconjurător, îl are populaţia. În acest sens, ISU Crişana Bihor reaminteşte cetăţenilor obligaţia de a respecta următoarele măsuri de apărare împotriva incendiilor specifice fondului forestier: prepararea hranei se face numai în locurile de popas amenajate, având la îndemână mijloace pentru stingerea focului, focurile se vor face la o distanţă de minim 100 m faţă de marginea pădurii şi nu se fac lângă lemne, frunze, ierburi uscate pe timp de vânt, copiii trebuie supravegheaţi în permanenţă, anunţarea organelor silvice, autorităţilor locale şi pompierilor se face la depistarea oricărui început de incendiu (fum, flăcări), trebuie să existe la îndemână pături, vase cu apă pentru stingerea focului scăpat de sub control, înainte de plecare se stropeşte cenuşa cu apă până ce jarul este stins şi se acoperă cu pământ, resturile de ţigări aprinse nu se aruncă la întâmplare şi de asemenea este interzis a se da foc gunoaielor din vecinătatea pădurii. Atunci când sunteţi surprins de un incendiu de pădure, vă recomandăm să nu intraţi în panică, să vă îndepărtaţi de incendiu, să anunţaţi pompierii, sunând la 112-apel de urgenţă! Dacă fumul este dens, acoperiţi-vă nasul şi gura cu o batistă sau cârpă curată, iar dacă hainele v-au luat foc, protejaţi-vă faţa şi rostogoliţi-vă pe pământ pentru a stinge flăcările!

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !