Radare inteligente pe şoselele din Ungaria

De Dan Birta
Reactualizat la:
25Comentarii
Radar inteligent amplasat pe o stradă în Ungaria
Radar inteligent amplasat pe o stradă în Ungaria - © FOTO: ORIGO.HU
Pe şoselele din Ungaria au fost amplasate, începând cu 5 aprilie 2016, 365 de radare fixe, cu laser, super performante.

Maghiarii vor disciplină maximă pe şoselele din Ungaria. Şoferii români care trec prin Ungaria trebuie să fie mai atenţi când apasă pedala de acceleraţie. Fără depăşiri de viteză, fără vorbit la telefon la volan, fără treceri şi depăşiri prin locuri interzise, cu centura de siguranţă pusă şi fără maşini care nu au ITP-ul. Acestea şi alte contravenţii vor fi depistate radarele super inteligente, „Szupertraffipax”, cărora nu le scapă nimic şi care funcţionează în ţara vecină, non stop, începând cu data de 5 aprilie 2016. Pe lângă viteza maşinii, acestea citesc numerele de înmatriculare şi identifică datele maşinii şi ale şoferului.

Începând cu data de 5 aprilie 2016, pe şoselele din Ungaria au fost amplasate nu mai puţin de 365 de radare performante, cu laser „Szupertraffipax”, cărora nu le scapă nimic. Radarele super performante sunt puse pe stâlpi sau deasupra şoseleleor şi funcţionează non stop. Acestea se adaugă altor 160 de radare de ultimă generaţie, „Traffipax”, puse în practică anul trecut.

Pe lângă viteza maşinii, acestea citesc numerele de înmatriculare, identifică datele maşinii şi ale şoferului, dacă verificarea tehnică periodică este expirată.

Radarele inteligente colectează aceste date, care sunt centralizate în două centre din Ungaria, potrivit origo.hu. „Szupertraffipax” au fost achiziţionate printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 14,5 miliarde de forinţi (46,4 milioane de euro). Poliţia maghiară a anunţat că intenţia este de a asigura un climat cât mai sigur în trafic şi nu de a aplica amenzi.

Cum se aplică amenzile

În ceea ce priveşte amenzile, este de aşteptat ca valorea lor să crescă în perioada următoare în Ungaria. Potrivit origo.hu, deocamdată, amenzile vor putea fi primite la domiciliu doar de cetăţenii maghiari, pentru maşinile înmatriculate în Ungaria. Pentru maşinile înmatriculate în alte ţări, amenzile pentru contravenţiile depistate de radarele inteligente vor putea fi aplicate doar dacă maşina este oprită de echipaje de poliţie pe teritoriul Ungariei. Pentru străini, Poliţia maghiară a pregătit 26 de autoturisme Skoda de mare performanţă care vor primi datele, automat, de la centralizator şi vor opri maşinile în trafic pe teritoriul Ungariei.

Ungaria are un sistem de schimburi de date Eucaris (Sistem european de informaţii privind vehiculele şi permisele de conducere) prin care prin care amenzile pot fi trimise şi în alte ţări în care sunt înmatriculate maşinile. În prezent, între România şi Ungaria, se lucrează la un protocol prin care amenzile din Ungaria vor putea fi primite şi de cetăţenii români, la domiciliu. Aşa că, atenţie mare cum circulaţi în Ungaria!

Ca de obicei, au apărut deja metode pentru depistarea acestor radare sau pentru bruierea lor.25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor